Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că a sesizat Ministerul Sănătăţii, după ce reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a refuzat să mai preia pacienţi din Arad confirmaţi cu virusul Covid-19. În fapt, nu doar Aradul a fost „văduvit”, ci şi celelalte judeţe din zona de vest, respectiv din Caraş Severin şi Hunedoara. „Nu mi se pare normal ca spitalul din Timişoara, dacă este spital regional, să refuze să preia pacienţi infectaţi cu Covid-19 din alte judeţe decât din Timiş. Aşa că am sesizat Ministerul Sănătăţii. Iar situaţia a fost reglementată prin Ordonanţa Militară numărul 4, în care se specifică faptul că este ilegal să se refuze pacienţi”, a explicat preşedintele CJA. Însă părerea lui Cionca nu este împărtăşită de Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care spune că nu i se pare corect ca spitalul din oraşul lui să nu aibă locuri pentru timişeni din cauza faptului că este plin cu pacienţi veniţi din alte judeţe.
„Medicii să stea la băut?”
Ce a spus Robu, referitor la situaţia Spitalului „Victor Babeş”? „Eu pot să-i înțeleg pe medicii din spitalul «Victor Babeș», pe liderii spitalului. Le-am spus că nu mă pot implica într-o astfel de decizie care este una medicală. Dânșii îmi explică: «spitalul deja se saturează». Ajunge la capacitatea sa maximă cu numărul de pacienți și, evident, când ajungi la limită să alegi între a te ocupa de pacienți din județul tău – spitalul, atenție, nu este nici măcar județean, este spitalul municipiului Timișoara, finanțat de PMT, să fie limpede – și a te ocupa de alții, din altă parte, cum iei decizia?”, a declarat Robu, potrivit tion.ro.
Aşadar, primarul Timişoarei spune că spitalul este unul municipal, nici gând unul regional. Mai departe, Nicolae Robu a mai spus că „să tolerăm că în timp ce aici, medicii Timișoarei trag până la epuizare să se ocupe de bolnavi de peste tot, am avut din Iași, din Cluj, din Suceava, din toată țara, omologii lor din nu mai știu pe unde, Deva, Hunedoara, nu mai știu, să stea la băut, relaxați, fără nicio grijă? E normal așa ceva? Nu! Fiecare medic trebuie să fie responsabil la locul lui! Există spitale în toate reședințele de județ, toate trebuie să funcționeze și, desigur, nivelul de competență e diferit. Sunt cazuri care pot foarte bine să fie tratate în reședințele județelor din jurul Timișoarei și atunci e păcat ca acești pacienți care pot fi tratați în județele lor să ocupe locuri în spitalul nostru și timp al medicilor noștri, pe deasupra, și să nu avem noi locuri pentru cetățenii noștri și să nu-i lăsăm pe medici să se ocupe de cetățenii noștri”.
Planul alb
Joi, 26 martie, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara au trimis documente către autorități (Direcții de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății și Prefectura Timiș) în care cer ca județele limitrofe să-și întocmească „planul alb” și să trateze și să testeze pacienții cu Covid-19 în spitalele lor, potrivit tion.ro. Practic, cererea reprezentanților spitalului este ca în unitatea sanitară din Timişoara să fie internați doar pacienți din Timiș cu Covid-19 și le-au cerut reprezentanților spitalelor din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara să pună planul alb în aplicare. Asta după ce, în spitalul de pe Bega, aproximativ 75 la sută dintre pacienţii internaţi erau din alte judeţe.
Trimite articolul
XCe gluma buna! Parca fondurile de modernizare si dotare au venit din bugetul national (pana si aparatele de respirat tot la spitalele din regiuni au mers cu prioritate), iar serviciile medicale se deconteaza de catre CAS. In rest traiasca regionalizarea!
Nu este normal ca pacientii sa nu fie primiti la Timisoara, dar totusi e de inteles, fiecare se lupta pentru casa si oamenii sai.Ce nu este
DELOC normal, e sa nu poti sa asiguri pentru oamenii judetului tau conditii si loc de tratament si sa mai si reclami pe altii care , totusi, te-au ajutat cat au putut!