ARAD. Potrivit directorului DSP Arad, Horea Timiș, „din cauza numărului limitat de paturi, există un timp de așteptare a pacientului pozitiv, care în unele cazuri ajunge și la trei zile. Dar niciunul dintre aceste cazuri nu sunt ale unor pacienți simptomatici, pentru că împreună cu medicii de familie am prioritizat cazurile. Sunt în medie 70-100 de apeluri pe zi, doar pe Covid. În urma acestor apeluri se prioritizează pacienții simptomatici cu factor de risc sau în stare gravă. Ei ajung în maximum câteva ore în spital, iar pacientul asimptomatic rămâne în monitorizarea medicului de familie, până când se eliberează un loc”.
Cât privește necesitatea internării în spital a pacienților care nu prezintă simptome, contestată de altfel, de multă lume, Horea Timiș explică motivele pentru care se aplică încă această măsură: „Este necesar să ajungi la spital, cât timp sistemul își mai permite, pentru că la un moment dat sistemul nu va mai putea prelua toți asimptomaticii, pentru efectuarea radiografiei pulmonare. Chiar și asimptomaticii pot avea probleme foarte mari, fără să își dea seama și există riscul ca acestea să se agraveze.”
Expo – la 200 de cazuri
Pregătirea spitalului de la Expo, gândit pentru preluarea asimptomaticilor și a cazurilor ușoare, spital care încă nu și-a deschis porțile, a fost un subiect dezbătut pe larg mai ales în timpul campaniei electorale. Pentru unii un non-sens care a înghițit sume considerabile, pentru alții o realizare cu care nu se pot lăuda multe județe, spitalul pare a fi tot mai aproape de operaționalizare. Legat de acest subiect, directorul DSP Arad este de părere că, „Spitalul Expo este una dintre cele mai bune decizii care s-au luat de la începutul pandemiei. Am avut trei momente în ultimele 10 luni când ne-am apropiat de un vârf în care să îl deschidem. Spitalul Expo ne oferă un confort strategic pe toată regiunea de vest – Timiș, Arad, Hunedoara. Suntem tot timpul în discuții cu colegii din cele două județe și faptul că noi îl avem ca back-up ne permite să ne configurăm actuala structură pe pacientul critic, în special. Timișoara știe că dacă le cade sistemul are back-up la Arad, la fel și Hunedoara și noi, Aradul; inclusiv la nivel național Raed Arafat are în vedere existența acestui back-up. Ca atare, deciziile pe care le luăm nu le luăm sub stres. Protejăm astfel spitalul județean care va fi zonă verde tot timpul, fiindcă niciodată nu o să cadă. Dacă nu aveam Expo și aveam mâine – de exemplu – 200 de cazuri, ar fi trebuit externat Județeanul, ceea ce nu este viabil pentru că nu poți să ții pacienții la ușa spitalului. Și atunci, dacă avem 200 de cazuri, e clar – operaționalizăm Expo. Deocamdată nu am atins acel vârf, temporizarea și fluxul încă ne menține funcționali.”
Personal suficient
Deși unii susțin că reticența autorităților locale de a operaționaliza spitalul de la Expo este dată și de lipsa personalului medical, Horea Timiș ne asigură că nu avem probleme de acest fel: „Avem personal la Arad și am avut și discuții cu colegii din Timișoara, de exemplu. Dacă au nevoie de paturi la Expo, ei vor veni cu tot cu personal. La o adică, dacă situația o va impune, și la Expo se pot atașa paturi de ATI. E important să ținem lucrurile sub control. La un moment dat se va face o analiză mult mai elaborată referitoare la ce s-a decis în anumite momente, dar deciziile au fost în limitele resurselor umane și a posibilităților.”
Trimite articolul
Xintrebare
oare hala asta din poza este incalzita cumva sau ba? sa nu moara oamenii si de frig ca o patura nu e de ajuns !
Poza aia e din ceva lagar din China? Ca nu cred ca e om normal in Europa care sa accepte sa intre acolo.
Eu cred ca mai degraba de aceea vor sa interneze cat mai multi asimptomatici in spitale, ca dupa aceea sa deconteze sume mari de la casele de asigurari… In Germania asimptomaticii nu se interneaza in spitale! La noi vad ca asimptomaticii sunt motivati cu frica sa se interneze, ca “Este necesar să ajungi la spital, cât timp sistemul își mai permite”…
Măcar o sobă de tuci, acolo!