Comercianţii acestui oraş au înţeles necesitatea înfiinţării unei Şcoli Comerciale, deziderat realizat chiar prin contribuţie materială proprie, deoarece oamenii acelor timpuri au înţeles că numai prin educaţie şi profesionalism se poate dezvolta şi afirma comunitatea locală. La 18 iunie 1885, Comuna Arad hotărăşte deschiderea şcolii iar la 28 septembrie 1885 se inaugurează Şcoala Comercială Medie Arad. Prin urmare, marcăm un moment de excepţie în viaţa tuturor celor cărora această prestigioasă instituţie le-a influenţat destinul, dascăli, părinţi şi elevi, comunitate locală şi agenţi economici.
O scoala modernă
Astăzi, Colegiul Economic Arad este o unitate de învăţământ modernă, cu o solidă bază didactico-materială de specialitate şi de cultură generală, o şcoală apreciată la nivel local şi naţional şi cu relaţii educaţionale solide în străinătate, datorate parteneriatelor şi proiectelor dezvoltate în ultimii ani.
De-a lungul celor 125 de ani de existenţă, această şcoală a format generaţii de elevi pregătiţi în domenii cheie pentru economia, educaţia şi dezvoltarea unei naţiuni: contabilitate, finanţe, comerţ, turism, alimentaţie publică şi servicii.
„Nu este o falsă modestie când afirmăm că absolvenţii noştri au beneficiat de toate aceste valori, pentru că noi, cei care reprezentăm Colegiul Economic, suntem mândri să susţinem că formăm un mediu «ECO», o comunitate educaţională de prestigiu, un izvor de profesionalism, de vitalitate, ambiţii şi provocări”, afirmă prof. Monica Băltăreţu, directorul Colegiului Economic Arad.
„Certificat de calitate”
Toate aceste calificative nu sunt gratuite. Ele sunt probate prin calitatea resurselor umane, prin corpul profesoral, didactic auxiliar şi administrativ, pe care şcoala l-a avut de-a lungul timpului şi care se menţine şi în prezent la acelaşi nivel valoric, prin generaţiile de absolvenţi care sunt „certificatul de calitate” al şcolii, absolvenţi ce au devenit oameni de bază ai societăţii româneşti, mulţi dintre ei chiar şi peste hotare. Sunt, de asemenea, probate de rezultatele prestigioase obţinute de cadrele didactice şi elevii şcolii la numeroasele competiţii, olimpiade, concursuri… Dar cea mai importantă realizare este că această şcoală a asigurat de-a lungul timpului o forţă de muncă calificată, care a contribuit la dezvoltarea oraşului şi judeţului Arad, realizându-se astfel dezideratul fondatorilor acestei instituţii, comercianţii arădeni din secolul al XIX-lea.
Datorie de onoare
„Pentru noi cei de astăzi – consideră prof. director Monica Băltăreţu – este o datorie de onoare să mergem pe urmele înaintaşilor noştri şi să încercăm să ridicăm calitatea actului de educaţie şi pregătirea elevilor şcolii, în condiţiile în care România este membru al Uniunii Europene şi absolvenţii Colegiului Economic Arad intră pe o piaţă a muncii mult mai pretenţioasă şi mai competitivă, cea europeană”.
Oferta educaţională 2011-2012
Colegiul Economic este o instituţie de prestigiu în municipiul Arad care e foarte dorită de absolvenţii claselor a VIII-a. În anul şcolar 2010-2011 s-au format 7 clase a IX-a, media maximă de admitere a fost 9,60 şi cea minimă 8,04 pentru domeniul economic (cu o clasă intensiv engleză), 7,74 pentru domeniul comerţ, 7,73 pentru domeniul turism (cu o clasă intensiv engleză).
În prezent şcoala are 1020 de elevi, repartizaţi în 35 de clase, liceu zi, seral, frecvenţă redusă, an de completare.
În anul şcolar 2011-2012 se vor forma 7 clase a IX-a, trei clase domeniul economic, din care una intensiv engleză, două clase domeniul comerţ şi două clase domeniul turism şi alimentaţie. De asemenea, se vor forma două clase a XII-a, ruta progresivă, o clasă domeniul comerţ, o clasă domeniul turism şi alimentaţie, o clasă a XII-a seral.
„Ecoprimăvara” a trecut de a IX-a ediţie
Simpozionul cu participare internaţională „Ecoprimăvara”, ediţia a IX- a, cu tema „Gastronomie internaţională”, a reunit şcoli cu profil Servicii din judeţul Arad şi Liceul „Szechenyi Istvan” din Bekescsaba, Ungaria, care au prezentat preparate culinare tradiţionale, referatele urmând a fi publicate în ediţia electronică a publicaţiei „Ecoprimăvara”.
Firma de exerciţiu, metodă modernă de predare
Elevii simulează prin firma de exerciţiu toate procesele care se desfaşoară într-o firmă reală, cu scopul de a dezvolta competenţele antreprenoriale. Participările la Târgurile Internaţionale ale Firmelor de Exerciţiu de la Zagreb, Praga, Bratislava, New York, Celje sunt un motiv de mândrie pentru Colegiul Economic Arad.
Câştigătorul trofeului „TeenFest – Liceul anului”
Colegiul Economic a participat la Concursul TeenFest-Liceul anului, în perioada februarie – mai 2010, alături de alte licee din municipiul şi judeţul Arad. Acesta a cuprins mai multe secţiuni: cultură generală, canto, dans, probe sportive, au fost punctate galeria şi mascota. Şcoala a fost reprezentată de 27 de elevii din clasele IX – XII, liceu zi.
Echipa Colegiului, coordonată de profesorii Dorina Dănilă, consilier educativ, Claudia Chira, Olivia Brosovszki şi Emanuela Truţ, a câştigat concursul TeenFest, devenind „Liceul anului 2010”.
20 de ani se împlinesc de când Colegiul Economic şi Liceul „Jean Piaget“ Neuchâtel (Elveţia) au un parteneriat educaţional care permite elevilor şi profesorilor celor două şcoli să se cunoască, să facă schimb de experienţă, în beneficiul ambelor părţi. Elevii celor două instituţii participă la ore şi la activităţi extracurriculare, atât la Arad cât şi la Neuchâtel.
Cursuri de formare pentru adulţi
Colegiul Economic Arad organizează cursuri de calificare şi recalificare pentru şomeri sau pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Acum sunt în desfăşurare cursuri de calificare pentru: lucrător în comert, bucătar şi ospătar – lucrător în unităţile de administraţie. Din mai începe şi un curs de specializare pentru Formator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!