Cinci tineri aradeni au reprezentat, recent, Romania si Europa de Est la prestigioasa Conferinta de Tinerilor Lideri Mondiali organizata de Departamentul de Stat al SUA si gazduita de ani de zile in Washington si New York. Anul acesta, intr-un efort colectiv al Departamentului de Stat al SUA si al Guvernului Chinei, acest program menit pregatirii tinerilor cu foarte mare implicare civica si prodigioasa pregatire academica, a dat posibilitatea alesilor sa opteze fie pentru programul din Washington, fie pentru programul similar desfasurat in China. Din cei 5 elevi aradeni 4 au optat pentru programul din SUA iar unul pentru cel din China. Ei sunt: Ileana Lazea (SUA), Simina Chis (SUA), Serban Necsa-Damacus (SUA), Kinga Darida (SUA) si Tulia Savulov (China), toti elevi in clasa a XI-a A (bilingv engleza) la Colegiul National „Moise Nicoara’’ din Arad.
Experienta unica in viata
Am dorit şi noi sa aflam ce a însemnat pentru ei şi ce i-aimpresionat la această conferinţă.
ILEANA LAZEA:Ingredientele? Perseverența, limbi straine, munca multa și afinitatea pentru activități extracuriculare .Elementul cheie? Invitatii personalizate oferită de către dna Prof. Dr. Vanda Stan (căreia țin să-i mulțumesc încă o dată pe această cale),mie si colegilor mei, la Global Young Leaders’Conference, mai exact congresul tinerilor lideri mondiali.Cinstit, nu am crezut pana in ultima secunda ca voi fi selectionata iar bucuria a fost nemasurata cand am fost anunța că fusesem aleasă pentru a participa la cel mai prestigios program de training în domeniul leadershipului international . Două săptămâni, două mari orașe ale Americii Washington și New York ce urmau să devină în cursul vacantei de vara contextul celei mai complexe și fascinante experiențe,orase care și-au lăsat o amprentă definitiva asupra mea, atât ca elev, om cât și, implicit, ca si cetățean al României.
Poate cel mai impresionant moment a fost imaginea celor peste 400 de tineri lideri, din 100 de țări pe care i-am cunoscut in prima zi a programului, tineri cu care urma să iau parte la o incredibilă aventură culturală și socială.Vorbind fiecare o engleză cu accente diferite, aparținând unor culturi cu valori, concepții și doctrine diferite, am lăsat timpul pe care le-am avut la dispoziție să creeze între noi o legătură mai puternică decât toate diferentele sociale-geografice-economice-politice artificial create. Am trecut împreună prin pregătiri intense, simulări de dezbateri politice si economice, sesiuni de prezentare si workshopuri tinute de personalitati de prim rang din Congresul SUA, Departamentul de Stat al SUA, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, ONU, UNESCO, Ambasadori ai diferitelor tari in SUA pregatire care s-a finalizat cu simularea unui summit global, simulare pe care am avut privilegiul să o realizăm chiar la sediul ONU din New York. Am fost foarte placut impresionati de interesul pe care ni-l acordau si de respectul pe care, aratau dansii, considerau ca trebui sa il acorde tinerilor si liderilor acestora, celor ce vor conduce destinele globului in urmatoarele decenii.
Prezentarea culturală a celor două mari orașe ne-a oferit șansa să vizităm Ellis Island, Statuia Libertății, Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Holocaustului, Memorialul Jefferson, iar timpul de socializare alocat ne-a purtat pe străzile din Times Square, Rockefeler și nu în cele din urmă Georgetown și Chinatown.
Pentru mine această experiența a avut un impact pe care am început să-l resimt mai mult în timp.Am luat câte puțin de la fiecare persoană pe care am cunoscut-o și am încercat să vin acasă cu mai mult decât un bagaj extra de cunoștințe și câteva sute de poze, am încercat să aduc cu mine puțin din aerul occidental, din speranța și determinarea ca prin multă muncă, să reușim să dăm și României sclipirea de care are nevoie pentru un viitor mai bun.
SERBAN NECSA-DAMACUS: Global Young Leaders’ Conference a fost o experienţă care m-a schimbat integral.Nu speram sa pot sa acced vreodata la asemenea pregatire intr-un asemenea context. Pe lângă faptul că am purtat dialoguri cu oficiali din partea FMI, Departamentului de Stat, congressmani, reprezentanti ONU, profesori universitari de la cele mai renumite universitati din lume, vorbitori motivaţionali, ceea ce a făcut din acesta conferinta de mare prestigiu o experienţă unică, a fost faptul că toate acestea se petreceau într-un mediu multicultural, la conferinţă participând peste 400 elevi din toată lumea. Din tara noastra si in egala masura din Europa de Est am fost singurii reprezentanti acceptati si asta a facut si mai mare responsabilitatea dar si mandria noastra.
Ceea ce m-a interesat pe mine cel mai mult sunt cele trei simulări de situatii conflictuale economice-politice , în cadrul cărora trebuiau rezolvate diverse probleme ipotetice la nivel mondial, intr-o maniera cat mai eficienta, cu respectarea drepturilor fiecarui stat si cetatean implicat, cu toleranta si respectul reciproc care trebuie sa stea la bazele oricarui demers politic intr-o epoca atat de agitate cum este cea in care traim.
Organizarea a fost impecabilă. În Washington DC, am vizitat monumentul Washington, monumentul Lincoln, precum şi mai multe muzee de istorie şi ştiinţe ale naturii şi, desigur, Casa Albă. În New York, am simţit pulsul unei metropole cosmopolite. Ne-am plimbat prin Times Square chiar de 4 iulie, am văzut Statuia Libertăţii şi Ellis Island, simbolice pentru ideea de America – tărâmul oportunităţilor. Aceasta conferinta ramane pentru mine o experienta unica, ea ne-a influenţat si schimbat pe toţi fundamental şi ne-a dat încrederea că vom deveni intr-adevar lideri adevarati, educati in leadership, liderii care vor schimba, chiar şi dacă doar puţin si cu greu , felul în care funcţionează lumea.
KINGA DARIDA:Comunitatea internationala si problemele globale precum desertificarea, globalizarea, “fair trade” sau relatiile diplomatice dintre diferite state m-au fascinat de mult timp. Nominalizarea mea la Global Young Leaders Conference de catre dna prof dr Vanda Stan, o conferinta ce reuneste 400 de tineri preocupati de problemele internationale din intreaga lume a fost mai mult decat o surpriza pentru mine. A fost ceva de neinchipuit! Un vis! Pe atunci, prin octombrie 2009, n-as fi crezut ca eu as putea sa particip vreodata la un eveniment de o asemenea amploare.
Conferinta imbina discutii intre tinerii participanti, pe teme sociale, politice, economice, discursuri ale unor specialisti de exceptie in aceste domenii, simulari ale unor conflicte diplomatice internationale si vizite ale oraselor-gazda:Washington si New York.
Discursurile au fost pe teme diferite, dar toate mi s-au parut deosebit de interesante. Am avut oratori care lucreaza la ONU, la departamentul de stat al SUA, profesori de comunicare internationala, sau fondatoarea unei organizatiei impotriva exploatarii sexuale a copiilor. Ceea ce ei ne-au dezvaluit mi-a deschis ochii cu adevarat: atat de multe mai sunt de facut in lume! Prezentarea oficiala de la ONU a cuprins un citat din discursulului secretar-general al acestei organizatii: “ONU nu a fost creata pentru a ne duce in rai, ci pentru a ne salva din iad”.
In cadrul conferintei am fost impartiti aleatoriu in 17 grupe de cate aproximativ 20 de elevi, fiecare grup reprezentand o tara si interesele ei in cadrul simularilor (China, Rusia, SUA, Venezuela etc). Eu am avut ca si colegi de grup tineri din Australia, Grecia, Germania, Bolivia, China etc. Cea mai mare parte a activitatii noastre am desfasurat-o in aceste grupe: discutii, simulari, brainstorming-uri. Simularile – trei la numar – au fost deosebit de interesante. Prima a fost despre disputa dintre Airbus si Boeing legata de subventii. Ne-am impartit in trei “tabere”: cele doua companii si juriul. Eu am fost in juriu. In a doua simulare ne-am concentrat pe situatia conflictuala dintre turci, greci si ciprioti din Cipru. Ne-am confruntat ideile de rezolvare a acestei probleme cu grupele care reprezentau celelalte tari – cu rezultate neasteptate! In penultima zi a conferintei – dupa o pregatire intensa – am recreat summit-ul mondial al ONU, chiar intr-o sala de conferinte a ONU! Am votat propuneri pentru a imbunatati situatia in diferite domenii (securitate internationala, alimente modiifcate genetic, drepturile omului etc), am propus amendamente si am incercat sa obtinem decizii cat mai favorabile partii pe care o reprezentam. Cred ca am avut succes!
Conferinta a fost o oportunitate unica de a acumula cunostinte si de a vedea lumea cu noi ochi – nu credeam ca voi putea invata atat de mult in cateva saptamani! Cu siguranta a fost experienta vietii mele. Sper ca in viitor din ce in ce mai multi tineri din Arad si Romania vor putea participa la astfel de evenimente, deoarece le consider esentiale pentru largirea orizontului si intelegerea si acceptarea diferitelor culturi. In mileniul trei nu ne mai putem permite sa avem o viziune limitata, depasita asupra lumii – totul se schimba, si noi trebuie, trebuie sa tinem pasul!!
SIMINA CHIS: Pentru mine, Global Young Leaders Conference a fost o experienta unica in viata. Am participat la aceasta conferinta prin intermediul doamnei prof dr. Vanda Stan, care a nominalizat pentru participare mai multi elevi din scoala noastra, printre care si eu. Cand am primit invitatia am stiut ca GYLC va fi o experienta de neuitat, iar asteptarile mele au fost mai mult decat depasite.
De la sosire in Washington D.C unde fost asteptati la aeroport si transportati catre hotelul unde am si fost cazati pe intreaga durata a conferintei din capitala SUA, Sheraton National, totul a fost organizat impecabil. Am fost impartiti in grupe, fiecare grupa reprezentand o tara, fiindca tema conferintei a fost “Cum sa devenim adevarati lideri?” si intreaga noastra activitate s-a desfasurat in jurul discutiilor politice, diplomatice,a relatiilor internationale si a conflictelor mondiale. Pe scurt, in jurul ONU. In fiecare zi aveam cursuri intensive, iar printre ele se strecurau vizite in diferite parti ale orasului. Am vizitat monumentele fostilor presedinti americani, precum si monumente ridicate in cinstea eroilor de razboi, am vizitat muzee faimoase precum Muzeul Holocaustului si o parte din Institutul Smithsonian. Am vazut Casa Alba, Capitoliul si Monumentul Washington. Si de asemenea am vizitat o multime de centre comericiale si de piete si cartiere faimoase.
Am vizitat institutii de interese mondial in New York City , am luat pranzul in Philadelphia, avand si aici ocazia de a vizita Liberty Bell. In NYC, am fost cazati la Colegiul Manhattan. Aici programul academic s-a intensificat, noi avand de pregatit pentru finalul conferintei o simulare a unui Summit Global, care s-a tinut la sediul ONU din New York. Aici am invatat multe despre modul de functionare a ONU si despre modul de organizare a unui summit, fiicare avand un rol precis in reprezentarea intereselor tarii pe care o reprezentam. Am luat pranzul sau cina aproape in fiecare zi in Times Square, am vizitat Muzeul de Arte Moderne, in timp ce altii au vizitat Ellis Island sau Muzeul Guggenheim, am vizitat Chinatown, sediul ONU si am fost la musicalul Marry Poppins pe Broadway.
Ultima seara s-a organizat o cina festiva, pentru toti participantii, la bordul unei nave pe Huston. De aici am admirat frumusetea Manhattan-ului noaptea si a Statuii Libertatii. Acest program, GYLC, deschide perspective si orizonturi noi tuturor tinerilor, fie ei interesati de diplomatie ori nu. Aici am invatat sa ma integrez mai bine, sa ma adaptez mai bine, sa accept pe cei din jurul meu, fiind inconjurata de tineri din toata lumea. Pentru mine GYLC inseamna: interculturalitate, diplomatie, disciplina si educatie adevarta, pentru secolul XXI..
TULIA SAVULOV:Fiind nominalizată de doamna prof dr Vanda Stan, profesoara mea de engleză din Colegiul National Moise Nicoara sa particip la GYLC, am decis să profit de această oportunitate și m-am înscris pentru sesiunea ce a avut loc în China in aceasta vara.
Această conferință a fost o experiență unică, de neuitat.Am avut posibilitatea de a cunoaște peste 300 de elevi din întreaga lume, de a le cunoaște cultura și în același timp de a-mi face propria cultură cunoscută. Schimburile de idei și discuțiile lungi pe diverse teme pe care le-am avut cu restul participanților m-au ajutat să-mi deschid mintea și să privesc lucrurile și din alte perspective. Am aflat multe despre problemele economice și politice cu care se confruntă alte țări și în același timp am înțeles mai bine care sunt problemele cu care se confruntă România. Pe parcursul conferinței am avut întâlniri pe diverse teme, cum ar fi comunicarea între diverse culturi, ce înseamnă să fii un lider mondial, cum se pot rezolva situatiile conflictuale de diferite tipuri, iar la final am participat la o simulare pe tema deficitului de apă în lume, problemă care devine din ce în ce mai gravă. Fiecare membru al fiecărei grupe a primit un rol, cum ar fi manager-ul u
nei companii sau Ministrul Agriculturii sau de Externe, rol pe care l-a jucat în cadrul simulării. Astfel, am reușit să înțelegem și să analizăm această problemă, în final găsind câteva soluții posibile.
De asemenea, am avut plăcerea și onoarea de a cunoaște importanți oameni de afaceri și de a discuta cu Ministrul de Afaceri Externe al Chinei, toți aceștia ajutându-ne să înțelegem mai bine problemele globale cu care se confruntă o lume întreagă și soluțiile care au fost găsite până acum in cadrul unei cooperari trans-nationale benefice intregului mapamond.
Pe lângă toate aceste întâlniri și sesiuni, ne-am bucurat și de niște excursii incredibile în câteva dintre cele mai cunoscute orașe ale Chinei: Beijing, Hangzhou, Shanghai și Hong Kong. Am avut plăcerea de a urca pe Marele Zid, de a vizita Templul lui Buddha, Orașul Interzis, Palatul de Vară și multe alte obiective turistice cunoscute. De asemenea, am cunoscut și mâncarea tradițională chinezească și vechile obiceiuri locale. Astfel, pot spune că am ajuns să cunosc atât situația globală actuală, cât și o cultură extraordinară.
Pentru mine această experiență a fost foarte importantă, m-a maturizat și m-a făcut să mă cunosc și pe mine însămi mai bine, fiind pusă mereu în situații diferite de cele cu care eram obișnuită, sa inteleg roul si locul meu in lume,sa pretuiesc fiecare clipa si sa incerc sa aduc acasa tot ceea ce m-a enuziasmat din diversitatea de culture si opinii pe care le-am intalnit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!