Aceste proiecte sunt rodul unui parteneriat educaţional inedit, realizat între Centrul de Intervenţie Psihologică şi Transdisciplinară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport, şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, fiind coordonate de lect. univ.dr.Anca Mustea, lect.univ. Radiana Marcu şi prof. Mirela Mureşan.
Au fost prezenţi realizatorii proiectului, precum şi viitorii beneficiarii ai acestuia, elevii claselor a-IX-a de la „Moise Nicoară”, numeroşi alţi profesori, elevi şi studenţi.
Proiectul „Tinerii de astăzi şi sensul vieţii” a fost prezentat de Anca Mustea, care a evidenţiat motivaţia, obiectivele, modul de desfăşurare şi rezultatele obţinute prin acest proiect ambiţios, în premieră în peisajul educaţional arădean.
În societatea actuală, bazată în mare măsură pe materialism și consum, se accentueză tot mai mult criza lipsei de sens. În aceste condiții, tinerii se confruntă tot mai des cu ceea ce psihologul austriac Viktor Frankl numea „vidul existențial”. Şcoala, prin curriculum ei oficial, nu este în stare să rezolve această derută de valori a tinerilor, nici să ofere modele axiologice viabile, repere morale solide, care să genereze atitudini şi comportamente dezirabile. De aici, rata crescândă a violenţei, a consumului de droguri şi alcool, a sinuciderilor în rândul tinerilor. Nevoia de programe alternative, compensatorii, de corectare a acestui minus educaţional este evidentă, tocmai pentru a-i ajuta pe tineri să îşi găsească sensul vieţii personale.
Obiectivele acestui proiect au vizat tocmai conştientizarea de către participanţi a faptului că viaţa are un sens şi că acesta există, chiar şi în momentele de nereuşită sau eşecuri; pe de altă parte, conștientizarea importanței pe care o are căutarea şi găsirea sensului activităților lor zilnice precum şi al întregului sens al vieții, care să le asigure coerenţa existenţială.
Au fost înmânate oficial diplomele de participare studenţilor şi elevilor. Mai apoi, elevele Daniela Marin- Corciu şi Oana Ilieş au prezentat proiectul elaborat de grupul de elevi de la „Moise Nicoară”, proiect ce urmează a fi implementat în cadrul orelor de dirigenţie, iar studenţii de la psihologie, Balasz Zsold, Adriana Constantinescu şi Mirela Urs, proiectul conceput pentru a fi deseminat în cadrul Cercurilor studenţeşti.
Întâlnirea s-a încheiat cu aprecierile făcute de către cei prezenţi, care au evidenţiat noutatea acestui proiect educaţional şi consistenţa lui, salutând această curoajoasă şi binevenită iniţiativă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!