Tiriştii s-au ţinut de cuvânt şi, după protestul de marţi, 16 august, au organizat o nouă acţiune şi luni, 22 august. Asociaţiile transportatorilor au anunţat încă de săptămâna trecută că, în prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, camioanele vor circula pe şosele cu viteze de 30 de kilometri la oră pentru a protesta faţă de scumpirea poliţelor RCA. Aşadar, luni dimineaţă, între orele 10:00 şi 12:00, cei care au circulat pe şoselele judeţului Arad, în special pe centura municipiului, acolo unde este cel mai intens trafic de TIR-uri, au participat, fără voia lor, la protestul şoferilor. Sute de camioane au circulat cu viteze reduse, uneori chiar mai mici de 30 de kilometri la oră, în încercarea disperată de a atrage atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară care, spun transportatorii, nu intervine pentru a limita valorile asigurărilor plătite pentru vehicule. Nu doar pe centură s-a circulat cu viteza melcului. Şi camionagiii care se aflau în trafic pe şoseaua care leagă Aradul de Curtici au participat la protest şi, implicit, au redus viteza de circulaţie. Prin ce s-a tradus protestul tiriştilor? Prin ambuteiaje uriaşe, prin zeci de minute pierdute în trafic, prin pericole pe şosele, în special la intersecţiile centurii cu drumurile care vin din oraş, acolo unde, pe alocuri, erau formate câte patru benzi de circulaţie, chiar dacă drumul are numai două.
Continuă protestele
Transportatorii spun că, dacă instituţiile statului nu vor interveni în problema creşterilor uriaşe a valorii poliţelor RCA, vor continua protestele. Iar următorul este anunţat pentru săptămâna viitoare, pentru ziua de luni, 29 august. Şi atunci, ca şi acum, va fi organizat un nou protest pe şosele, camioanele urmând să circule iar cu viteze de 30 de kilometri la oră. În cazul în care ASF sau chiar Guvernul nu se vor implica pentru rezolvarea problemelor ridicate de transportatori, atunci în 15 septembrie va fi organizat o acţiune de protest uriaşă, la nivel naţional, un protest care se va solda inclusiv cu blocarea drumurilor naţionale importante. Iar cum DN 7, şoseaua care traversează judeţul nostru de la Zam şi până la Nădlac, este unul dintre cele mai importante drumuri naţionale din ţară, ne aşteptăm ca, în 15 septembrie, să asistăm la un blocaj rutier nemaiîntâlnit. Sau, poate, până atunci autorităţile vor reuşi să găsească o cale de mijloc.
Sume uriaşe
De ce se plâng transportatorii? De faptul că valoarea poliţelor RCA a explodat în acest an. Practic, spun reprezentanţii firmelor de transport, o poliţă RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la preţul de 22.000 lei pe an, faţă de 4.000 lei, cât era în anul 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!