ARAD. Profesorii titulari intră în concurs. Toți cei care vor rămâne anul școlar viitor fără ore suficiente pentru a-și face catedrele intră în competiția dosarelor dacă în școala în care predau nu au reușit să adune numărul de ore necesar. Candidații cu cele mai bune dosare vor avea întâietate la alegerea orelor din alte școli. Ședința publică, organizată de IȘJ Arad, este programată pe 28 februarie.
Ce contează la dosar
Anul acesta, punctajele se calculează după grila Ministerului Educației și Cercetării, afișată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Arad. Singurul punct variabil unde fiecare inspectorat și-a detailat punctajele este cel în care se face referire la activitatea metodică și științifică a profesorului.
„Aceste criterii sunt valabile pe toată durata mișcării personalului didactic, indiferent de etapă. Cele care au fost stabilite la nivel județean au primit aprobarea Consiliului de Administrație al IȘJ Arad”, a punctat inspectorul școlar județean adjunct, Mihai Spânu.
Cele mai multe puncte se obțin dacă profesorul are gradul I sau doctorat (dacă este luat în domeniul specializării se pot obține chiar 14 puncte) sau dacă a publicat o carte pe care a semnat-o singur. În condițiile în care sunt mai mulți autori, punctele se împart. Se mai punctează participarea în diferite comisii din cadrul școlii sau la nivel județean (elaborarea de subiecte pentru concursurile școlare, evaluarea lucrărilor, participarea la conferințe), precum și funcțiile deținute în sistem.
Olimpicii nu trag la punctaj
Rezultatele obținute de elevi în cadrul concursurilor școlare nu aduc prea multe puncte celor care s-au ocupat de ei. Maxim un punct pentru fiecare premiu sau mențiune luată la nivel național sau internațional, dar totalul pe această secțiune să nu depășească 3 sau 4 puncte.
Criteriile de anul acesta mizează mai mult pe cariera individuală (grade, doctorate, participări la activități în cadrul programelor de reformă sau a diferitelor proiecte) decât pe rezultatele muncii la clasă. Însă nu întotdeauna un profesor cu dosar bun este și un profesor bun.
Criterii umaniste
În caz de egalitate la punctaj, departajarea va fi făcută pe criterii social – umanitare: domiciliul, locul de muncă al soției, starea de sănătate sau dacă este sau nu singurul întreținător al familiei.
„Aceste criterii vor fi valabile pe întreaga perioadă a mișcării personalului didactic” Mihai Spănu
Citiți principiile noastre de moderare aici!