Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală a cadrelor didactice. Pentru a se titulariza, candidații la examen trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție. Proba scrisă de la Titularizare în 2023 are loc pe 12 iulie, potrivit calendarului oficial.
Site-ul Titularizare 2024 conține lista posturilor disponibile în școlile și grădinițele din toată țara, lista fiind grupată în trei categorii: posturi complete cu viabilitate de cel puțin 4 ani, posturi complete cu viabilitate sub 4 ani şi posturi incomplete. Listele nu sunt cele finale, însă, acestea urmând a mai fi actualizate, conform Ministerului Educației.
Ultima actualizare a fost făcută pe 15 martie. Atunci erau disponibile 173 de posturi complete cu viabilitate de cel puțin 4 ani și 379 de posturi vacante cu viabilitatea de sub 4 ani. Dintre cele cu viabilitatea sub 4 ani, multe sunt rezervate, astfel că vor putea fi ocupate doar până la întoarcerea pe post a titularilor. Majoritatea dintre cele rezervate sunt cele ale cadrelor didactice aflate în concediu de creștere a copilului. Alte posturi sunt rezervate pentru directorii și directorii adjuncți, iar șase posturi de cadre didactice sunt rezervate pentru aleși locali și funcționari publici. Este vorba despre Dolha Nicolae, primarul din Fântânele, Popa Cornel, primarul din Hășmaș, Schwagerl Martin – „ales local/parlament”, Turnea Marius, viceprimarul din Sebiș, Silaghi Dumitru, viceprimarul din Vinga, și Gubani Janko – funcționar public. La aceste posturi cu normă întreagă se adaugă alte peste 1.600 de posturi incomplete, așadar nu cu normă completă.
Înscrierea candidaților pentru concursul de Titularizare se va face în perioada 8 – 17 mai 2024, iar proba scrisă are loc pe 17 iulie 2024.
Citiți principiile noastre de moderare aici!