Asemenea întregului sistem de învăţământ şi examenul de titularizare a cunoscut diferite forme şi reforme. Una din cele consacrate, care probabil a scos cei mai mulţi dascăli, şi poate şi printre cei mai buni, a fost cea în care subiectele erau făcute pe plan naţional iar corectarea lucrărilor se făcea în centre universitare. Dar cum lucrurile bune trebuie schimbate, diferiţii ministeriabili au venit cu alte variante de examen pentru admiterea la catedră. La un moment dat a fost organizată la nivelul câtorva şcoli (a şcolilor reprezentative ), în paralel cu cea naţională, variantă la care au renunţat chiar directorii şcolilor. S-a mai încercat cu corectarea pe plan local, dar subiectele au rămas naţionale şi a fost şi cea de anul trecut când atât subiectele cât şi evaluarea lucrărilor au fost pe plan local. Brusc anul acesta s-a revenit la o formă mai apropiată de cea iniţială.
Diferenţe relevante
Comparaţia între notele obţinute anul trecut la Arad şi cele de anul acesta, mai ales la unele materii este grăitoare. Procentele sunt aproape similare între cei doi ani, peste 30 % cu note peste 7 în ambii ani, un uşor avantaj pentru anul 2009 la categoria note între 5-7 şi un dezavantaj pentru anul 2010 la notele sub 5. Pe specializări însă, diferenţele între notele celor doi ani lasă loc de întrebări. Spre exemplu la limba şi literatura engleză au fost notate, anul trecut, 15 lucrări cu note între 9-9.99 iar 36 au luat între 8,9 – 7 iar cea mai mică a fost 6.8. Anul acesta situaţia s-a schimbat radical: cea mai mare notă a fost 8,8 iar peste 7 au fost notate doar 11 lucrări. Cea mai mică notă a fost 1,65.
La informatică a fost deasemenea o diferenţă netă de nivel: 9,35, 9,1, 8,02 notele anului 2009 şi un maxim de 5,8 anul acesta, la fel şi la arte vizuale. Explicaţiile posibile ar fi că subiectele gândite pe plan local sunt mult mai uşoare sau intransigenţa profesorilor corectori este mult diminuată în cazul propriilor elevi, fie, ceea ce e greu de crezut anul trecut candidaţii erau tobă de carte. Şi să nu fim ipocriţi şi să nu amintim şi posibilitatea mult mai mare de „a aranja” nota la tine acasă decât atunci când lucrările ajung prin alte centre şi mai sunt şi securizate cu coduri de bare. Anul acesta au fost note mai mici dar mai corecte.
Contestaţii şi rezultate finale
În zilele de 18 şi 19 iulie 2010 se depun contestaţiile la centrele de examen iar în data de 21 iulie 2010 se vor afişa rezultatele finale, în urma contestaţiilor.
Monica Ardelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!