Eşti titular şi vrei să pleci la o altă şcoală? Sunt cel puţin trei posibilităţi, după noua metodologie a mişcării personalului didactic care permite celor care sunt deja titulari în sistem să-şi schimbe locul de muncă. Fiecare însă cu riscurile ei.
Un nou examen
Prima variantă este participarea la examenul de titluarizare de la începutul lunii august. Cei care s-au gândit să-şi schimbe locul de muncă au început deja să înveţe pentru că examenul era singura variantă după legea Funeriu. Dacă obţin nota 7.00, pot intra în competiţie cu ceilalţi care concurează pentru acelaşi post la nivelul şcolii respective. Dacă nu reuşesc se pot întoarce la şcoala de unde au plecat.
Noile reglementări nu permit însă ca titularii să intre în concursul pentru post cu nota obţinută anii trecuţi la titularizare. Nu se iau în considerare decât notele luate la examenul din 2012, spun reprezentanţii IŞJ Arad.
Transfer, detaşare
A revenit în calendarul mişcării personalului didactic şi pretransferarea care permite, din nou, cadrelor didactice titulare să plece la o altă şcoală ca titular, bineînţeles cu respectarea condiţiilor impuse de lege. Doar că transferurile au loc după titularizare şi şedinţele publice la nivelul şcolilor. Tot atunci au loc şi detaşările la cerere sau în interesul învăţământului care ar mai putea crea şansa, cel puţin pentru un an de zile, de a preda într-o altă şcoală. Aşadar un profesor care aşteaptă etapa transferurilor sau a detaşărilor riscă să i se ocupe postul vizat.
Şedinţa publică pe judeţ
Toţi cei care au rămas fără post, dar au luat nota 7 sau un minim 5 se pot prezenta la şedinţa publică de la finele lunii august, unde vor fi afişate locurile rămase libere şi pot alege. Totul este să mai fie de unde alege.
Citiți principiile noastre de moderare aici!