ARAD. Marian Toader, fostul primar al comunei Zăbrani, trebuie să îşi ispăşească pedeapsa până la final. Asta au decis judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În luna aprilie a anului trecut, patru dintre inculpaţii unui dosar de corupţie, dosar soldat cu condamnări la închisoare, au înaintat recurs în casaţie faţă de sentinţa definitivă. În luna septembrie a anului trecut, magistraţii Instanţei Supreme le-au dat speranţe celor patru, după ce a admis, în principiu, cererile de recurs în casaţie înaintate de Toader Marian, Pop Valer, Cîrja Jean şi Popa Radu Viorel. După ce au judecat, însă, procedura, la începutul acestei luni, aceiaşi judecători au decis să respingă recursul. „Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie declarate de inculpaţii Toader Marian, Pop Valer, Cîrja Jean şi Popa Radu Viorel împotriva deciziei penale nr. 142/A din 28 ianuarie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia Penală în dosarul nr. 3822/108/2015*”, se arată în soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Drept urmare, toţi cei patru vor trebui să îşi ispăşească pedepsele pe care le-au primit la Curtea de Apel Timişoara.
Ani de închisoare
În luna ianuarie a anului trecut Curtea de Apel Timişoara a condamnat mai mulţi inculpaţi dintr-un dosar de corupţie la diferite pedepse, cuprinse între doi ani de închisoare cu suspendare şi şase ani de închisoare cu executare. Printre aceştia se numără şi fostul primar al comunei Zăbrani, Marian Toader, condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Inculpaţii au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea de documente false, spălare a banilor sau abuz în serviciu.
Procurorii DNA, cei care au instrumentat dosarul, anunţau în iarna lui 2015 faptul că „în perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel și Toader Marian au constituit un grup infracțional, la care au aderat ulterior şi inculpaţii Cîrja Jean şi Pop Valer, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Valoarea totală a sumelor de bani încasate, pe nedrept, de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 56 ha respectiv 175,86 ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean, Pop Valer şi Faur Simon Petru, administratori ai societăților comerciale <prestatoare de servicii> sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica, în fața reprezentanților instituției respective, cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian, care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 56 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian”.
Trimite articolul
XSa facut avere pe toata viata din doua mandate si ceva. Sute de hectare de pamant obtinut ilegal. Asa ca merita mult mai mult. Eu ii doresc La multi ani de puscarie.
Todoruț, Todoruț, bată-te norocu’ să te hâtă dă primar împuțit & hămesit!