ARAD. Revenim cu un subiect care arde. Arde rău dacă nu îl găseşti la timp şi toate planurile ţi se schimbă instant. Un subiect numit toaletă publică, un subiect care continuă să fie marele absent al municipiul Arad. Şi îşi va păstra statutul pentru că nu pare a fi trecut printre priorităţile administraţiei locale. „Se analizează situaţia pentru amplasarea unor toalete în locurile publice”, a punctat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Variante de rezervă
Vechile locaţii, cea din staţia de tramvai de la Libelula şi apoi în Piaţa Avram Iancu sau cele pentru pieţarii din Piaţa Catedralei şi Piaţa Agroalimentară Vlaicu nu mai sunt. Au fost închise pentru că nu erau conforme cu standardele de igienă solicitate, spun reprezentanţii Primăriei. Doar că au fost înlocuite cu celebrele şi destul de scumpe toalete ecologice. Despre standardele de igienă ale acestor surogate nu discutăm. Şi nici măcar acestea nu mai sunt câte au fost pentru că numărul lor a fost redus din pricina costurilor prea mari.
Soluţii pentru arădeni există, dar trebuie să le cauţi din timp. Toaletele din baruri care pot presupune şi plata a cel puţin costul unei cafele, cele din marile magazine sau… mama natură. Dar pentru ultima soluţie există oricând pregătită o amendă.
WC-ul nu e o afacere
Înainte de a lichida fostele toalete publice, Primăria a încercat în nenumărate rânduri să le concesioneze, dar nimeni nu s-a arătat interesat. În noiembrie 2009 era depus un proiect pentru concesionarea activităţii de exploatare a acestora. Concesiunea era gândită pe o durată de 12 ani, iar municipalitatea ar fi perceput o redevenţă de 20.000 lei, care s-ar fi indexat anual cu indicele de inflaţie. Pentru modernizarea celor patru WC-uri publice, se estima atunci, ar fi nevoie de o sumă de 500.000 lei. Taxa de utilizare propusă era de 1 leu. Ideea nu a surâs nimănui, nici un om de afaceri nu a considerat că în necesitatea fiziologică a celor care sunt prin oraş s-ar putea ascunde vreo fărâmă de profit. Şi nici administraţia nu a considerat că aceste toalete merită banii bugetarilor.
Unii au noroc
La Chişineu Criş, în mijlocul orăşelului, este amenajată o toaletă publică. Din bugetul propriu al localităţii „pentru că oamenii au nevoie şi de un asemenea loc” a motivat primarul oraşului, Gheorghe Burdan. Totul a costat aproximativ 65 000 lei. În plan mai este una pentru satul Nădab, undeva tot în centrul localităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!