Toamna se va anunţa cel puţin la fel de fierbinte ca şi aceste zile de caniculă. Cel puţin în zona perimetrului EX-6 Curtici. Nu temperaturile vor fi de vină, ci procesele intentate de Panfora Oil & Gas împotriva a zeci de persoane fizice şi juridice din zona respectivă. După ce au suferit eşec după eşec în negocierile directe (vorba fie negocieri; practic, cei de la Panfora, împreună cu partenerii de la Prospecţiuni SA i-au ameninţat pe oameni încă de atunci cu procese), petroliştii au trecut la fapte. În luna mai, pe rolul instanţelor de judecată din Arad, au fost înregistrate zeci de procese, toate având acelaşi reclamant: Panfora Oil & Gas.
Pârâţii? Arădenii din localităţile în care se doreşte explorarea şi, eventual, exploatarea hidrocarburilor. A trecut mai bine de o lună de atunci, însă nu au fost stabilite termene decât pentru o mică parte din procese. Cel mai probabil, dosarele vor fi luate şi judecate „la pachet”, ţinând cont de faptul că reclamantul este acelaşi, obiectul dosarului este acelaşi (obligaţia de a face), numai pârâţii sunt alţii în fiecare dosar. Primele procese dintre curticeni şi Panfora vor avea loc în data de 10 septembrie.
Ce se doreşte prin aceste procese? Obţinerea unor sentinţe judecătoreşti în baza cărora cei de la Prospecţiuni SA să poată intra pe pământurile oamenilor fără ca proprietarii să îşi dea acordul.
În primă fază, cei de la Panfora Oil & Gas au încercat să stea de vorbă cu locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici şi să îi convingă să îi lase să intre de bunăvoie pe proprietăţile lor. Însă zvonurile că societatea ar căuta gaze de şist i-a făcut pe oameni să refuze colaborarea cu această companie. Ulterior, după ce au demarat o colaborare cu Prospecţiuni SA, Panfora a încercat să arunce în cârca acestora responsabilitatea de a primi acordurile cetăţenilor pentru a intra pe pământuri. Cei de la Prospecţiuni au dus, însă, o campanie prost-gândită, încă de la început, ameninţându-i pe proprietari că, dacă nu îi vor lăsa să intre de bunăvoie pe terenuri, oamenii vor fi târâţi prin sălile de judecată. A urmat apoi o altă campanie, cea a notificărilor.
Reprezentanţii Prospecţiuni SA îi anunţau pe oameni că, în schimbul unor sume infime de bani (de exemplu, aproximativ 800 de lei pentru vreo zece hectare de teren), proprietarii trebuie să permită accesul utilajelor de explorare, dar şi să asigure paza perimetrului şi integritatea maşinăriilor societăţii. Bineînţeles că nici acest demers nu a avut succes, aşa că acum s-a ajuns la ultima variantă: procesele în instanţă.
Şanse de câştig
Panfora Oil & Gas are toate şansele să câştige procesele deschise împotriva arădenilor. Legea petrolului, în baza căreia au fost deschise acţiunile în instanţă, spune că bogăţiile subsolului aparţin statului, nu proprietarilor de terenuri. Iar, cum statul are un contract cu Panfora Oil & Gas pentru explorarea subsolului, compania petrolieră are toate şansele să aibă câştig de cauză în instanţe. Totuşi, reprezentanţii Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest” au anunţat că vor asigura asistenţă juridică locuitorilor din perimetrul EX-6 Curtici care nu îşi permit să plătească un avocat care să îi reprezinte la procese.
Citiți principiile noastre de moderare aici!