Prim-vicepreşedintele Ţolea a făcut un calcul simplu al împovărării românilor: „s-au introdus noi taxe şi impozite – acciza la benzină de 7 eurocenţi + TVA pe fiecare litru de benzină, un nou tip de calcul al accizei vechi de la benzină care creşte şi ea preţul benzinei şi taxa pe stâlp pusă firmelor care va creşte preţul la electricitate. Este evident faptul că creşterea preţului la combustibili, respectiv la electricitate va duce la creşterea preţului tuturor produselor. De asemenea, aceste taxe vin în paralel cu decizia Guvernului Ponta de a da mână liberă primarilor să crească taxele locale cât vor ei”.
Taxele şi impozitele noi, introduse de USL în 2014, aduc Guvernului Ponta un plus de 5 miliarde de lei la buget, peste un miliard de euro. Adică, în medie câte 50 de euro de la fiecare român, de la cel mai mic la cel mai mare. „Guvernul Ponta nu alocă aceşti bani la sănătate, educaţie sau drumuri. Îi duce la ministerul lui Liviu Dragnea, şeful baronilor PSD, care îi va distribui discreţionar, în funcţie de interesele politice. Bugetul lui Liviu Dragnea a crescut de peste două ori în anul electoral 2014. Iar el va face ce ştie mai bine – îi va unge pe acei baroni locali care vor servi mai bine interesele politice, va alimenta firmele de partid pentru a îşi asigura sprijinul lor în campania electorală de anul viitor. PSD şi PNL fură din buzunarul românilor ca să aibă bani de campanie electorală”, a completat Adrian Ţolea.
Priorităţi
„Pentru Victor Ponta şi Crin Antonescu din opoziţie, sănătatea şi educaţia erau priorităţile României. Acum, sănătatea a primit cu 2 miliarde de lei mai puţin decât în 2013 iar educaţia cu doar 100 de milioane de lei în plus.
Bugetul sănătăţii scade în condiţiile în care Guvernul Ponta a majorat contribuţiile sociale de sănătate pentru veniturile din chirii şi arende.
Educaţia primeşte pentru 2014 doar 100 de milioane de lei în plus. Suma nu acoperă nici măcar creşterea de salariu minim şi majorarea cu 10 procente a salariilor mici din învăţământ.
Vorbim deja de o creştere a şomajului alarmantă, de la o lună la alta – peste 60.000 în plus în septembrie faţă de octombrie. Este urmarea directă a politicilor toxice duse de Guvernul Ponta – dacă sufocă mediul privat, sufocă veniturile fiecărui român şi omoară locurile de muncă. În fiecare zi, 74 de firme din România intră în insolvenţă.
Un buget al sărăciei tuturor românilor pentru că taxele şi impozitele noi se duc direct în toate preţurile bunurilor de consum, firmele vor suporta noi biruri ceea ce are impact pe locurile de muncă.
Un buget al evaziunii fiscale pentru că ţintele de încasări auto-impuse de Guvernul Ponta sunt mai mici chiar decât în 2013 când evaziunea fiscală a crescut”, a mai arătat Ţolea.
Inflaţia
În fine, vorbind despre inflaţie, Adrian Ţolea spune premierul Ponta „are două unităţi de măsură” : „ Când e vorba de indexarea pensiilor, Victor Ponta a spus că nu cunoaşte inflaţia pe 2013 şi a luat-o din anul precedent. La accize i-a revenit memoria şi şi-a adus aminte care e inflaţia pe 2013, adică 4,7. Este normal să luăm în calcul şi pentru pensii ca şi pentru accize aceeaşi rată a inflaţiei”.„De asemenea, pentru clientela politică se găsesc bani, dar pentru pensionari nu”, a mai afirmat Ţolea, care dă exemplu mărirea indemnizaţiilor pentru membrii Consiliilor de Administraţie şi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor. „Aleşii locali merită o mărire a indemnizaţiilor şi susţinem această măsură, dar nu cred că era cazul să avem o creştere excesivă a indemnizaţiilor membrilor AGA şi CA”, a completat el.
Adăugând, punctual :„În guvernarea 2009-2012 PDL a abordat curajos problema deficitului sistemului de pensii, în condiţiile în care estimările Băncii Mondiale prevedeau că în cazul blocării reformelor făcute de PDL, în 2050 deficitul în PIB generat de cheltuielile pentru pensii ar fi ajuns la 12%”; „Aşa cum o spune ferm şi răspicat chiar Consiliul Fiscal, Guvernul Ponta taie din indexarea care revenea legal pensionarilor din sistemul public de pensii. Concret, deşi punctul de pensie trebuia majorat conform Legii 263/2010 cu minim 5% (4,1% cât este rata inflaţiei medii proiectate pentru 2013 + 0,9% cât este jumătate din creşterea reală a salariului mediu proiectată pentru 2013), guvernul Ponta acordă doar o indexare de 3,75% a punctului de pensie. Aşadar, dacă guvernul nu dispune de sumele necesare indexării pensiilor în limitele legale, de unde va fi suportată, spre exemplu, recunoaşterea grupei I de muncă? Răspunsul este cu siguranţă acelaşi: noi taxe şi impozite”.
CITESTE SI:
„Somatie” pentru parlamentarii USL Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!