„A treia rectificare bugetară operată de Guvernul Ponta în 2014 reflectă greșelile de guvernanță economică, lipsa de viziune și menține o serie de măsuri care vor afecta bugetul și economia în 2015. Victor Ponta dovedește din nou că nu a înțeles nimic din votul-sancțiune pe care i l-au dat românii la alegerile prezidențiale din 2014. Una din cauzele acestui vot a fost comportamentul abuziv și discreționar al guvernului pe care îl conduce și al PSD, care s-a manifestat prin suspendarea legii care interzice migrația primarilor. Acum, Victor Ponta repetă același comportament, suspendând aplicarea unor prevederi importante – de această dată în ce privește cadrul fiscal-bugetar”.
„Așa-zisul excedent bugetar cu care se laudă Guvernul Ponta este obținut pe seama tăierii investițiilor și nu pe seama unei creșteri reale a veniturilor bugetare, aspect sesizat de Consiliul Fiscal. De altfel, punctul de vedere al Consiliului Fiscal față de cea de-a treia rectificare bugetară este un adevărat rechizitoriu la adresa politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului Ponta. Investițiile publice pe primele zece luni ale acestui an reprezintă doar 53% din prevederile bugetare, adică sunt mai mici cu 2,7 miliarde de lei față de primele zece luni ale anului 2013. În același timp, ritmul încasărilor bugetare pe aceeași perioadă este de 6,5%, față de 8,5% cât era prevăzut în buget. Acciza calculată la cursul de 4,74 lei/euro, taxa pe construcții speciale și acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburant nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri. Putem pune foarte ușor cuvântul DEZASTRU în dreptul încasărilor din TVA, a încasărilor pe veniturile din salarii și a nivelului absorbției de fonduri europene – nici măcar jumătate din sumele programate (6,8 miliarde față de 14 miliarde – 48% din program). Este o rectificare care taie bani de la muncă și dezvoltare. Astfel, măsurile urgente care se impun în 2015 sunt legate de marile proiecte de infrastructură, autostrăzile în primul rând, deblocarea fondurilor europene și a cofinanțărilor pentru acestea”, a mai declarat Adrian Țolea.
Contraofertă PNL
În contrapondere cu „dezastrouasa” guvernare PSD, spune Ţolea, comisiile de specialitate ale PNL au avut o primă discuție privind un calendar de corelare a politicilor în vederea pregătirii programului de guvernare.
„Discuția din cadrul întrunirii a vizat finalizarea politicilor de guvernare prin amortizarea și integrarea într-un program coerent care să urmărească proiectul de țară prezentat de președintele Klaus Iohannis în campanie și în programul PNL. Aceste discuții nu au vizat structura viitorului guvern propus de PNL, portofoliile sau posibilii miniștri. În perioada imediat următoare vor avea loc întâlniri sectoriale în care se vor discuta amortizarea politicilor elaborate până în prezent. Spre finalul lunii ianuarie va fi finalizat programul de guvernare prin corelarea politicilor care deja există. La nivelul PNL există politici elaborate deja, dar ele trebuie puse în acord cu actualitatea, cu dinamica pe care ne-o oferă guvernarea PSD. O nouă discuție va avea loc în comisiile de specialitate în momentul în care Guvernul Ponta va transmite în Parlament proiectul bugetului de stat pentru 2015”, a declarat Ţolea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!