Lupta lui Adrian Ţolea împotriva membrilor Consiliului Director al ADI Deşeuri, organism care l-a concediat în luna august, a ajuns la un prim final. Tribunalul Arad a decis să admită, în parte, contestaţia lui Ţolea împotriva deciziei de concediere şi să îl repună pe acesta în funcţia de director al ADI Deşeuri. Cu toate acestea, instanţa a reţinut faptul că Ţolea ar fi comis anumite greşeli din postura de şef al asociaţiei mai sus menţionate şi a decis să îl sancţioneze cu reducerea salariului pe o perioadă de trei luni de zile. „Admite în parte contestaţia formulată de contestatorul Ţolea Adrian-Florin în contradictoriu cu intimata Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad, având ca obiect contestaţie decizie de concediere şi, în consecinţă: înlocuieşte sancţiunea disciplinară a desfacerii contractului de muncă, aplicată contestatorului prin decizia nr.4/14 august 2018, cu sancţiunea reducerii salariului de bază cu 10% pe o perioadă de trei luni. Obligă intimata să reintegreze contestatorul în funcţia deţinută anterior şi la plata către acesta a unei despăgubiri echivalente cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, începând cu data de 14.08.2018 până la plata efectivă. Respinge celelalte pretenţii”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Arad.
Ce spun părţile
Interpelat pe marginea deciziei Tribunalului, Adrian Ţolea spune că sentinţa îl bucură, pe de o parte, dar o va ataca. Şi asta pentru că a fost admisă doar parte din contestaţie, nu contestaţia în întregime. „Mă bucur pentru această decizie. Consider că, cel puţin parţial, s-a făcut dreptate. Dar voi face apel la sentinţă pentru a-mi fi admisă contestaţia în totalitate, fără sancţiunile impuse de instanţă”, a spus fostul şi actualul director al ADI Deşeuri. De cealaltă parte, Sergiu Bîlcea, membru al Consiliului Director al ADI Deşeuri, unul dintre cei care şi-a pus semnătura pe concedierea lui Ţolea, a spus doar că „nu comentez o decizie a instanţei. Aceasta va fi pusă în practică, iar Adrian Ţolea va fi repus pe funcţie. Cel mai probabil, o vom ataca, după ce primim motivarea instanţei”.
Director fără semnătură
Sentinţa Tribunalului Arad a dus, însă, la o situaţie fără precedent: Adrian Ţolea va fi repus în funcţia de director, dar nu va avea dreptul să semneze absolut niciun document al asociaţiei. Şi asta pentru că nu are drept de semnătură şi nici de relaţie cu terţii (negocieri, contracte în numele asociaţiei). Practic, va fi un director… „onorific”, care îşi va primi salariul, dar care nu va avea niciun drept în asociaţia pe care o conduce. Totodată, se ridică un mare semn de întrebare referitor la decizia instanţei, care recunoaşte faptul că Adrian Ţolea a comis greşeli în perioada în care a fost director, acestuia fiindu-i imputat un procent din salariu. Dar, se pare, greşelile nu ar fi fost atât de grave încât să ducă la concedierea lui. În ceea ce priveşte dreptul de semnătură, Ţolea a declarat că „dreptul de semnătură şi relaţia cu terţii fac obiectul unui alt proces, care se judecă în apel la Curtea de Apel Timişoara. Eu am pierdut primul proces, la Tribunalul Arad, dar nu mai eram director când s-a judecat acel dosar. Practic, judecătorii nu puteau să îmi acorde dreptul de semnătură, pentru că eu nu eram director. Acum, însă, sper că voi câştiga dreptul de semnătură, ţinând cont de faptul că mi-am recâştigat funcţia de director”.
Nu e definitivă
Decizia Tribunalului Arad nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. După cum au precizat şi părţile implicate în proces, cel mai probabil atât Adrian Ţolea, cât şi ADI Deşeuri vor contesta sentinţa la Curtea de Apel Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!