Se pare că numai instanţa va reuşi să rezolve disensiunile dintre Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Compania de Apă Arad (CAA), societate aflată în administrarea consiliului. După ce Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, a demarat ofensiva împotriva conducerii companiei, s-au derulat mai multe episoade necesare, mai mult sau mai puţin, în economia debarcării celor şapte directori de la Apă. A fost votată o hotărâre CJA prin care s-a decis schimbarea sistemului de management la CAA din sistem unitar în sistem dualist, cu directori mai puţini şi cu o putere de decizie mai mare a Consiliului Judeţean în hotărârile companiei. Apoi a fost convocată Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal (ADI) pentru obţinerea unui aviz consultativ privind modificarea sistemului de administrare. Cei mai mulţi dintre primarii prezenţi la vot s-au abţinut, aşa că avizul nu a fost emis. Totuşi, juriştii CJA au descoperit că nici măcar nu era nevoie de şedinţa respectivă. Era nevoie doar de votul reprezentantului CJA în adunarea generală, adică a lui Mircea Rusu. Iar acesta şi-a dat acordul pentru modificarea sistemului de administrare.
Aşadar, anunţând că are legea în mână, Ţolea vrea să continue demersurile pentru schimbarea directorilor. Iar, în avantajul lui, spune că, odată debarcată „armata” de şefi de la CAA, preţul apei ar putea scădea.
„Aproape 1,50 lei din preţul total al metrului cub de apă, adică 2,90 lei, merge spre plata salariilor celor peste 1.000 de angajaţi şi a celor şapte directori care câştigă fiecare câte 2.000-3.000 de euro pe lună”, a declarat Ţolea. „Preţul ar putea scădea odată cu instalarea unui management performant. Şi asta ne dorim noi, ca cetăţenii să plătească un preţ cât mai mic pentru apa potabilă. Sunt convins că CAA nu are nevoie de peste 1.000 de angajaţi şi nici de atâţia directori. Drept urmare, preţul apei ar putea scădea şi numai dacă reducem numărul angajaţilor. Pentru că mulţi dintre ei nici măcar nu dau pe la serviciu şi încasează salariu lunar de la companie”, a spus vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA.
Obligaţi să voteze
Ţinând cont că, după cum spune el, Ţolea nu are nevoie de avizul AGA al ADI, ci doar de avizul reprezentantul CJA în AGA, aviz pe care l-a obţinut, acesta şi-a îndreptat atenţia spre Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul Companiei de Apă, adunare ce a fost convocată pentru data de 22 februarie. „Avem cinci reprezentanţi în AGA la Compania de Apă. Este vorba despre consilierii judeţeni Dorina Chambre, Garofiţa Popa, Gheorghe Seculi, Cosmin Pereteatcu şi Ioan Micle. Aceştia au, de obicei, mandat general de reprezentare a CJA în AGA la Compania de Apă. Dar, odată cu hotărârea luată în 22 decembrie de schimbare a sistemului de administrare, aceştia vor avea mandat special să voteze ce s-a decis în şedinţa CJA. Adică să voteze schimbarea sistemului. Dacă nu vor vota ce au decis consilierii, atunci vorbim despre abuz în serviciu. Iar în acest caz le voi face plângere penală către organele abilitate”, a ameninţat Adrian Ţolea.
ADI, la judecată?
Şeful CJA a anunţat că a trimis o adresă oficială prin care cere de la ADI Apă-Canal emiterea avizului consultativ pentru modificarea sistemului de administrare al CAA. Ţolea a spus că mai aşteaptă câteva zile un răspuns de la ADI. Iar, dacă acesta nu va veni, va da asociaţia în judecată. „Dacă nu vor răspunde solicitării noastre, vom înainta o acţiune pe secţia de Contencios-Administrativ. Şi, ţinând cont că avem legea de partea noastră, sunt convins că vom câştiga”, a mai declarat şeful CJA.
Hotărârea, pe lege
Imediat după ce consilierii au votat hotărârea din decembrie 2015 prin care se aprobă modificarea sistemului de administrare al Companiei de Apă, au fost lansate mai multe acuze referitoare la legalitatea actului. „Dacă hotărârea nu era legală, cu siguranţă era atacată de Prefectură. Au trecut două luni de când hotărârea respectivă a fost adoptată, dar nu a fost atacată în instanţă. Cred că şi cei care au spus, iniţial, că e ilegală, şi-au dat seama că, de fapt, totul a fost făcut pe lege”, a mai spus Ţolea. Totuşi, dacă hotărârea va fi atacată de Prefectură, s-ar putea vorbi despre un conflict de interese, am mai adăuga noi. Şi asta pentru că soţia prefectului Cosmin Pribac este angajată a Companiei de Apă pe un loc călduţ. Iar prin atacarea hotărârii CJA, prefectul ar da apă la moară celor care vorbesc despre faptul că vrea să protejeze locul de muncă al soţiei sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!