Copacii rupţi de vânt au provocat, în ultimii ani, pagube însemnate, dar şi rănirea unor persoane şi chiar decesul fostului şef al Direcţiei Sanitare Veterinare Arad, Gheorghe Ban. Anul trecut, Primăria a cerut sprijinul unor specialişti din Ungaria, care au venit să diagnosticheze mai mulţi arbori bătrâni, pentru a stabili care trebuie tăiaţi pentru că prezintă pericol de prăbuşire. Specialiștii au folosit un dispozitiv capabil să detecteze golurile și urmele de putrefacție din interiorul arborilor. Cu alte cuvinte, s-au realizat tomografii, care au permis identificarea arborilor afectaţi de putrefacţie.
Primăria cumpără acum propriul echipament de realizare a tomografiilor, urmând să fie a treia municipalitate din România, după Cluj-Napoca şi Bucureşti, unde se foloseşte această procedură.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, ne-a declarat că licitaţia pentru achiziţia unui “set complet pentru tomografie arbori” este în curs de finalizare, urmând să fie semnat contractul cu singura firmă care s-a arătat interesată să livreze echipamentul.
“Peste aproximativ o lună, acest dispozitiv ne va fi livrat şi vom putea începe să realizăm tomografii pentru arborii bătrâni. Echipamentul permite depistarea defectelor din interiorul copacilor.
Practic, se va putea face un diagnostic, vom şti dacă un arbore este putrezit în interior şi astfel prezintă riscul să se rupă”, a declarat Ralu Cotrău.
Primăria a luat decizia de a cumpăra echipamentul pentru că tăierea copacilor bătrâni “este foarte controversată” şi adesea atrage critici din partea locuitorilor oraşului.
“Dacă putem evalua starea de sănătate a arborilor, nu mai există riscul de a tăia copaci sănătoşi doar pentru că sunt bătrâni”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Cât costă tomograful?
Echipamentul va costa 130.000 de lei, conform informaţiilor publicate în Sistemul Electornic de Achiziţii Publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!