Reactorul stătea fără nici o problemă de 7 ani în incinta unei parcări private situată la intrarea în localitatea Mândruloc. Nimeni nu s-a întrebat în tot acest timp dacă e radioactiv sau nu, dacă prezintă sau nu un posibil pericol pentru cei din zonă. E vorba de un imens recipient ruginit, de vreo 300 de tone, care provine de la fostul Combinat Chimic din Vladimirescu şi pentru care firma Centrum Consulting din Târgu Jiu, proprietara lui, plătea chirie. De încasat o încasa firma Cicerus International import export SRL care deţine parcarea respectivă.Grija pentru mediul înconjurător a apărut în momentul în care proprietarul reactorului a manifestat intenţia de a-l face bucăţele pentru a-l vinde la fier vechi. Proprietara societăţii Cicerus International a făcut imediat o sesizare la Garda de Mediu pentru a solicita o expertiză legată de radioactivitatea reactorului. S-au deplasat la faţa locului trei instituţii publice: Garda de Mediu, Poliţia şi Agenţia de Protecţia Mediului. După toate măsurătorile s-a dovedit că radioactivitatea e mai mare în zona şoselei decât în interiorul sau în preajma reactorului. Nici un pericol aşa cum de altfel era de aşteptat dat fiind că reactorul nu mai era în funcţiune de vreo 20 de ani.Şi totuşi prezumţia de radioactivitate s-a dovedit a fi utilă.
Radioactivitatea bună la negocieri
Stând de vorbă cu cei doi agenţi economici implicaţi în dispută am dedus că problema reală nu era, grija pentru mediu cât grija pentru bani. Între cele două părţi existau litigii financiare legate de cuantumul şi plata chiriei şi care trebuiau rezolvate înainte de dispariţia reactorului. Sunt în joc sume mari de bani pe care nici una dintre părţi nu era dispusă să-i piardă. Chiria pe de o parte şi valorificarea reactorului pentru cealaltă parte. Potrivit reprezentantului firmei din Târgu Jiu, valoarea lui se ridică la 50 000 Eu. Din surse neoficiale am aflat că suma este mult mai mare, în jur la 200 000 EU, dacă întreg reactorul este din inox.
Negocierile între cei doi proprietari au fost purtate ieri, în timpul unei discuţii private la sediul societăţii Cicerus Internaţional, în timp ce inspectorii de mediu verificau gradul de radioactivitate din preajma reactorului. La final toate păreau a fi aşa cum trebuie: părţile s-au înţeles iar inspectorii au dat undă verde pentru ca reactorul să fie tăiat în bucăţi. Numai că, potrivit şefului Gărzii de Mediu, Monica Jitariu lucrurile nu se vor opri aici „Am decis să acţionăm în instanţă firma care a făcut sesizarea, SC Cicerus Internaţional Import-Export SRL, pentru că este inadmisibil ca o firmă privată să se folosească de trei instituţii publice, să le pună pe drumuri pentru a-şi rezolva litigiile financiare cu o altă firmă” a punctat Jitariu. Cei drept după şapte ani în care ai trăit fără nici o problemă în vecinătatea unui aşa zis focar de reactivitate, care mai e şi găurit, cam greu de crezut că abia acum este sesizat pericolul.
Aparate noi pentru staţia de radioactivitate
Citiți principiile noastre de moderare aici!