Clădirile de patrimoniu au fost subiectul de discuţie al multor comisii, s-au făcut constatări, s-a analizat stare avansată de degradare, dar în prea puţine cazuri s-a început restaurarea lor. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural a Judeţului Arad „nu este abilitată să finanţeze aceste proiecte.
Putem doar să constatăm şi să propunem spre finanţare restaurarea diferitelor obiective, dar nu putem da noi banii”, a precizat directorul instituţiei. Din păcate, lista e destul de lungă (16 monumente degradate în proporţie de 50% sau chiar mai mult), primele poziţii fiind ocupate de Teatrul Vechi, Casa Hirschl şi Biserica Franciscană din interiorul Cetăţii Aradului, aşteaptă încă fondurile necesare.
Dintre obiectivele din judeţ care au nevoie de restaurare amintim Bazarul turcesc din Lipova, Castelul Purgly, din apropiere de Şofronea, Biserica de lemn „Sf. Mucenic Dimitrie” din comuna Brazii etc. Pe lângă aceste obiective mai sunt multe alte clădiri de patrimoniu care, fiind în proprietate privată, suferă modificări ale faţadelor ce împietează asupra valorii arhitecturale a ansamblului. Instituţiile abilitate să dea avizele necesare renovărilor par să nu ţină cont de valoarea istorică a acestora, nu se prea dau amenzi, aşa încât totul depinde de gustul artistic al proprietarului. Direcţia de cultură, teoretic are dreptul de a aplica sancţiuni (chiar dacă sunt derizorii – amenda maximă e de 8000 lei – comparativ cu dezastrul arhitectural provocat ) dar practic este în imposibilitatea de a o face. Legea 422/2001 republicată în 2007 conferă acest drept celor de la DCCP, dar nu au fost publicate încă normele metodologice, aşa încât nu e funcţională.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!