O nouă pagină de istorie este scrisă de alpiniștii români care au reușit un lucru incredibil. O ascensiune fără niciun ajutor, fără cărăuși, fără provizii, mai pe scurt, pe forțe proprii, într-un loc virgin. Practic, cei doi au reușit să creeze un nou traseu. Vârful Peak 5 (Saldim Peak) – 6374 m, este situat în zona Makalu din Himalaya, iar acest „first ascent” – prima ascensiune, în cel mai înalt lanț muntos al planetei reprezintă o performanță remarcabilă deoarece vorbim de un vârf izolat, tehnic și sălbatic. O performanță ce le-ar putea aduce alpiniștilor „Pioletul de aur” – echivalentul premiului Nobel, pentru traseul descoperit. Să nu vă gândiți că a fost ușor, vorbim de o ascensiune pe un perete imens – 2000 metri diferență nivel, temperaturi de – 30 grade, prize virgine și labirinturi de crevase.
Efort uriaș, tărie de caracter
Iată ce spune Mihai, un prieten al celor doi alpiniști, pe pagina de facebook despre această premieră mondială: „traseul lor pe Peak5 a presupus nu doar un efort uriaș, nu doar foarte multă îndemânare, tehnică, ci și tărie mentală și de caracter. Zsolt si Vlad au fost singuri, timp de aproape o săptămână, într-un perete imens, de 2.000 metri diferență de nivel, cu prize virgine, străbătut de un labirint de crevase. Totul în condiții meteo extreme, fără niciun pic de sprijin dinspre tabăra de bază și fără nicio altă legatură cu lumea din exterior. Bravo, bravo, bravo!”.
Condiţii grele de ascensiune
„Am urcat amândoi vârful Peak5, dar la coborare am întâmpinat vreme foarte dificilă. În ultimele cateva zile au fost condiții meteo extreme, cu temperaturi sub -30 de grade. Tot ce am avut electronic la noi a fost compromis de frig, nu am putut lua legătura cu cei de acasă. Am și pierdut foarte mult timp din cauza acestor condiții meteo nefavorabile. Acum e totul bine, am coborât amândoi în tabăra de bază, iar eu am coborât azi puțin mai mult, până în satul Yangri Kharka, ca să pot da un semn. Salutări tuturor celor de acasă!”, a transmis Vlad Căpușan din satul Yangri Kharka.
Divinitatea a creat munții
„Când Divinitatea a creat acești munți, știa că se vor găsi oameni care vor urca acolo sus, poate mai aproape de cer, poate mai aproape de Divinitate? Cineva spunea că munții reprezintă locul unde îmi exercit religia. Eu aș zice că munții reprezintă locul unde îmi regăsesc credința. Când împreună cu Vlad am urcat pe, „nemarcate”, deasupra așezărilor din zonă, am văzut Ama Dablam, vârful pe care am urcat amândoi în expediții diferite. Vlad însă acum a venit cu un nou proiect, iar eu ce puteam să fac altceva decât sa accept. Un vârf tehnic, deosebit de frumos, ceea ce corespunde curentului actual în alpinism prin dificultate la altitudine, – traseul rușilor, unul asemănător, a fost nominalizat la Pioletul de Aur. Când te uiți la un astfel de gigant poți avea două sentimente. Unul de chemare maximă și unul de respingere, frică și spaimă”, a scris arădeanul Zsolt Torok, pe pagina de facebook.
Cei care au ajutat
Mulțumiri sponsorilor expediției: Adrem Invest, Banca Transilvania, Aegon Romania, Climbing Technology, Bento, SunGarden Resort, Tehnoalpin, Sconberger, Primagra, Kromatic, TrustInvest, Crescendo, MrFab, OpticaVesi, Lenovo, Gravity, Centrala de Escalada, GoPro, Nahanny, EliteClimb, ExtremeExplorer. „Fără ei, acest vis valoros nu s-ar fi putut realiza!”, au declarat cei doi alpiniști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!