ARAD. A trecut o lună de când a început şcoala, iar mii de copii din municipiul Arad nu au încă dispozitive electronice necesare pentru a participa la şcoala online, asta deşi toate unităţile de învăţământ din oraş funcţionează după „scenariul galben”.
De la 1.000 la 20.000
Primăria Arad promitea încă din luna mai că va cumpăra tablete pentru copii. Atunci se anunţa achiziţia a 1.000 de bucăţi, conform necesarului transmis la acea dată de către directorii de şcoli din municipiu. Costul era estimat la 450 de lei pe bucată, iar banii urmau să fie alocaţi din bugetul local. Ulterior, s-a renunţat la program pentru că a apărut oportunitatea achiziţiei prin fonduri europene, în urma publicării Ordonanţei de Urgenţă 144/2020 „privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2”. Astfel, 20.000 de tablete vor fi cumpărate cu fonduri europene, al căror cost total este estimat la 4.000.000 de euro.
Licitaţie peste câteva zile
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat că „documentaţia pentru demararea achiziţiei tabletelor pentru uz şcolar este în fază avansată de elaborare”.
„Mai avem nevoie de un aviz al Autorităţii pentru digitalizare, estimăm că într-o săptămână dăm drumul procedurii de achiziţie. La nivel de municipiu, avem nevoie de aproximativ 20.000 de tablete pentru elevi, aceasta a fost solicitarea venită din partea unităţilor de învăţâmânt, iar ca valoare ne vom încadra în suma de 200 de euro pe bucată. În preţ este inclus şi un abonament de internet cu o durată de doi ani”, a declarat Cotrău.
Nu pot învăţa online
Directorii de şcoli spun că elevii aşteaptă dispozitivele, pentru că mulţi dintre ei nu au posibilitatea să intre online pentru a asista la cursuri.
„Noi am comandat 386 de tablete, din datele pe care le-am cules de la copii încă din timpul verii. Pentru cei care nu reuşesc să intre online cu noi, am decis să le trimitem documentele, fişe de lucru, lecţiile chiar, fie pe whatsapp, fie pe mail. Este o problemă mai ales în familiile cu mulţi fraţi care poate au un singur telefon. Avem o familie cu patru copii, iar toţi intră de pe telefonul mamei. Dacă doamna este la serviciu, copiii nu au de pe ce să intre online”, a declarat directorul Şcolii Gimnaziale „Ilarion Felea”, Sofia Mladin.
La Colegiul Tehnologic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad, jumătate dintre elevi ar avea nevoie de tablete, conform directorului unităţii, Gheorghiţa Ţica. „Pe lângă copii, sunt şi unele cadre didactice care au nevoie de dispozitive. În şcoală nu avem laptop-uri pe care să le dăm acasă profesorilor, avem doar calculatoare de tip desktop”, a spus Ţica.
„Am patru copii, ne descurcăm greu pentru că am un singur telefon, iar copiii nu pot face temele”, ne-a mărturisit o mamă din Arad, Petronela Szabo.
În aşteptare
Când vor ajunge efectiv tabletele la copii? Este o întrebare la care nici autorităţile nu pot răspunde. Până la stabilirea furnizorului vor trece câteva săptămâni, iar acesta va avea, conform contractului, un termen de livrare a tabletelor. Astfel, într-un scenariu optimist, elevii vor avea tabletele din semestrul II.
Trimite articolul
XINCOMPETENTI !!!
Numai promisiuni, nimic concret. Se va termina anul scolar si nu vor fi tablete ! Vor fi si astea ca pasajul de la Micalaca !
Daca s-ar fi vrut, cu adevarat, din MARTIE a fost timp suficient.
Vor iesi la pensie copii de azi si tot nu vor fi primit tabletele !
Clasa politica de RAHAT din orice partid ar face parte.
Nu-i interesaza copiii, numai bunastarea lor, a politicienilor.
-
Stai liniștit că și daca vor fi tabletele intr-un final, vor fi atât de slabe încât mare lucru nu se v-a putea face cu ele