În cadrul unui raport privind infracțiunile comise în mediul școlar preuniversitar, în județul Arad, în anul școlar 2017-2018, Inspectoratul de Poliție Județean Arad prezintă situația forțelor de ordine care au patrulat în zonele instituțiilor de învățământ, dar și numărul de infracțiuni comise în școli și zonele adiacente ale acestora.
Zeci de patrule
Conform raportului întocmit de IPJ Arad, zilnic, în medie, au acționat în anul școlar trecut, 155 de forțe de ordine, referindu-se aici la jandarmi, polițiști și polițiști locali. Școlile sunt împărțite între aceste trei categorii, Inspectoratul de Poliție Județean ocupându-se de asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în 188 de unități, Inspectoratul de Jandarmi Județean în 15 unități, în timp ce alte 5 sunt supravegheate de polițiștii locali (patru în Arad, una în Pecica). „Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, au acționat zilnic, în medie, 155 forțe de ordine (poliție, jandarmerie și poliție locală), ponderea fiind deținută de efectivele de poliție care au realizat zilnic, în medie, 72 de patrule în zonele adiacente instituțiilor de învățământ.
Prevenție în școli
Aproape două sute de acțiuni de prevenire și combatere a absenteismului școlar au fost desfășurate de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne în teritoriu, în anul școlar trecut. Tot ei au desfășurat și peste 250 de activități preventive în cadrul orelor de curs, participând și la 181 de ședințe organizate cu cadrele didactice și părinții elevilor. Printre cele mai importante proiecte derulate de oamenii legii în școli s-au număruat „Săptămâna prevenirii criminalității”, „Școala în siguranță”, „Luna antidrog”, și „Vacanța fără accidente”, desfășurate în întregul județ.
Mai multe infracțiuni
Cu toate că acțiunile de prevenție și combatere a criminalității au fost mai numeroase decât în anii precedenți, numărul infracțiunilor comise în școli sau în zonele adiacente a crescut, față de anul școlar anterior (2016-2017). 24 de infracțiuni, cu șase mai multe decât în 2016-2017, s-au înregistrat în anul școlar încheiat anul acesta. Patri dintre ele în incinta școlilor gimnaziale, 19 în licee, respectiv una în zona adiacentă școlilor. 19 s-au desfășurat în mediul urban, celelalte 5 fiind înregistrate în mediul rural, iar în ceea ce privește făptașii, în 18 dintre cazuri, aceștia au fost identificați de forțele de ordine.
Ce au făcut elevii
Printre infracțiunile „favorite” ale elevilor se regăsesc lovirile sau alte violențe și furturile. „Cu privire la genurile de infracțiuni comise în unitățile de învățământ, acestea se structurează altfel: loviri sau alte violențe – 8 (cu 1 mai mult față de anul școlar precedent), furturi – 11 (cu trei mai mult), consum de droguri – 1 (cu 1 mai puțin), distrugere – 1 (cu 1 mai mult), purtare abuzivă – 1 (cu 1 mai mult), vătămare corporală – 1 (cu 1 mai mult), alte infracțiuni, respectiv operațiuni pirotehnice fără drept – 1 (cu 1 mai mult). De menționat este faptul că toate cele 11 furturi sunt de telefoane mobile.
Unde și cine sunt „infractorii”
Cele mai multe fapte au fost săvârșite în municipiu, conform informațiilor furnizate de IPJ. 13 dintre acestea s-au petrecut la școli gimnaziale și licee din Arad, în timp ce alte 3 s-au petrecut la liceul din Sântana, 2 la Ineu, 3 la Gurahonț, respectiv câte una la Târnova, Chișineu Criș și Vinga. „Cu privire la cele 18 fapte cu autori cunoscuți, în săvârșirea acestora au fost implicați 16 elevi, un cadru didactic și un părinte, iar în ceea ce privește victimele infracțiunilor săvârșite, 17 au fost elevi, 1 altă categorie”, informează IPJ Arad.
Cauze și concluzii
Cauzele identificate de către polițiști pentru producerea fenomenului infracțional analizat în raportul publicat sunt destul de diverse. De la lipsa de supraveghere a elevilor de către profesori, până la restrângerea posturilor de pază în unitățile școlare, în special în mediul rural, ceea ce face ca ordinea în școală să fie menținută de alte persoane prin cumul de funcții, toate acestea contribuie, în opinia polițiștilor, la favorizarea producerii de infracțiuni în școli. Ca și concluzii ale raportului întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, aceștia notează că „faptele comise în școli au un caracter spontan și sunt de o gravitate redusă” și că „este necesară continuarea continuarea intensiv a activităților comune realizate de polițiști, cadre didactice și autorități locale, pentru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!