Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad a parte de şase luni pline de intervenţii. Potrivit bilanţului instituţiei, în perioada 1 ianuarie-30 iunie, subunităţile ISU Arad au executat 183 de misiuni de stingere incendii, 3.628 de urgenţe medicale, 9 misiuni pirotehnice, 30 de misiuni de descarcerare, 87 de misiuni de asistenţă persoane, 76 de misiuni la inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, 55 de misiuni de asigurare a evenimentelor publice de amploare ce pot genera situaţii de urgenţă, 5 misiuni de salvări animale şi 12 misiuni de asigurare/supraveghere a zonei în vederea evitării producerii unei situaţii de urgenţă.
Reprezentanţii ISU Arad au precizat pentru Jurnal Arădean/Aradon că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul intervenţiilor de descarcerare, cele de la SMURD precum şi intervenţiile la inundaţii şi fenomene meteorologice a crescut semnificativ. Au fost zile „de foc” din cauza inundaţiilor, zile în care pompierii au intervenit 24 din 24 pentru scoaterea apelor din curţi, case, grădini, pentru salvarea bunurile rămase în urma inundaţiilor.
Perioadă dificilă
„A fost o perioadă dificilă din cauza intervenţiilor foarte multe, în special a intervenţiilor pentru eliminarea efectelor fenomenelor meteo periculoase. Ţinând cont că şi în aprilie şi în iunie am avut inundaţii în mai multe localităţi Nadăş, Pâncota, Chişineu Criş, Arad, au fost solicitate toate subunităţile inspectoratului de mai multe ori, fiind necesară suplimentarea forţelor prin aducerea la serviciu a turelor libere. La inundaţiile din iunie, din perioada 18-22, au intervenit toate subunităţile inspectoratului pentru eliminarea efectelor inundaţiilor – aici au intervenit toate subunităţile inspectoratului. Detaşamentul Arad şi Secţia Ineu au lucrat, de exemplu, trei zile cu toate forţele subunităţilor, cu toate turele, cu întreg personalul”, a declarat pentru Jurnal Arădean/Aradon, căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Intervenţiile
De când a început primăvara, judeţul şi municipiul Arad a avut parte de multe coduri galbene (şi mai portocalii) de ploi abundente şi vijelii. În luna aprilie a acestui an „urgia” s-a abătut asupra satului Nadăş: peste 100 de gospodării au fost inundate, în timp ce trei podeţe şi tot atâtea poduri au fost afectate de ape. Pompierii au muncit zile la rând pentru a evacua apa din casele, curţile şi grădinile nădăşenilor. În 12 iunie, în urma ploilor abundente, mai multe străzi din cartierul Gai, dar şi pe străzile Lucian Blaga şi Şezătorii a fost nevoia de intervenţia pompierilor pentru a evacua apa din anexele, curţile şi grădinile arădenilor. La o săptămână distanţă, în 19 iunie, municipiul Arad a fost sub cod portocaliu de ploi şi vijelii. Pompierii au fost chemaşi să scoată apa din 28 de locuinţe aflate pe raza municipiul Arad, 10 demisoluri şi subsoluri şi pentru îndepărtarea a 6 arbori căzuţi pe străzi şi pe DN 7 şi 2 stâlpi. Tot atunci, pompierii au supraînălţat cu saci canalul Mureşel. Tot pompierii au intervenit atunci şi la Chişineu Criş, în Nădab – unde canalul Dohangia a inundat 30 de gospodării, iar în Pâncota, forţele de intervenţie s-au confruntat cu ruperea digului canalului ce traversa oraşul care a inundat 100 de gospodării.
Codurile
De la începutul anului şi până în 15 iulie au fost emise în total 113 coduri, din care 75 de coduri meteorologice (doar de ploi şi cantităţi de precipitaţii) şi 38 hidrologice. Din cele 75 de coduri meteorologice, 56 au fost coduri galbene şi 19 coduri portocalii. Din cele 38 de coduri hidrologice, 27 au fost coduri galbene şi 11 coduri portocalii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!