Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie. „Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară, dreptul de a conduce este, de asemenea, suspendat”, precizează polițiștii.
Aceștia vin și cu exemple de întâmplări din trafic, petrecute în ultimele zile. În seara zilei de 31 martie, de pildă, un bărbat de 59 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe strada Eftimie Murgu din municipiu, a intrat în coliziune cu o autoutilitară parcată pe partea dreaptă a părții carosabile. În urma accidentului, conducătorul autoturismului și a pasagerei, o femeie de 32 de ani, din județul Covasna, au fost răniți ușor. „Testarea cu aparatul alcooltest a bărbatului a indicat o îmbibație alcoolică de 0,49 mg./l. alcool pur în aerul expirat, acestuia fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauză a fost întocmit și se continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămarea corporală din culpă”, spun polițiștii.
Arădeanul nu a fost singurul care „și-a făcut curaj” înainte de a urca la volan. Un tânăr de 27 de ani din Secusigiu a fost prins și el în timp ce conducea pe DJ682, între Satu Mare și Periam, având o îmbibație alcoolică de 0,79 mg./l. alcool pur în aerul expirat. Ceva mai mică a fost alcoolemia unui bărbat de 41 de ani din Chișineu-Criș, care a fost oprit de polițiști în timp ce conducea prin oraș. Testarea cu alcooltestul a arătat că acesta avea o alcoolemie de 0,53 mg./l. Alcool pur în aerul expirat.
Conform procedurii, în ambele cauze au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, pe numele bărbaților fiind întocmite dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului.
Un alt tânăr, în vârstă de 28 de ani, din Șeitin, s-a ales cu dosar penal după ce a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din localitate, având dreptul de a conduce suspendat. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,36 mg./l. alcool pur în aerul expirat.
Trimite articolul
XInconstienti… Asa de usor iti poti face belele mari pentru o bere sau doua incat regreti toata viata. Ai baut, lasa dracu masina acolo unde este ca nu aveti de mers de la Constanta la Apateu. Sa nu zic, se baga un prost in mine si eu am baut… Clar, sunt bun de plata. Nu merita…
AR ZTL e mereu mortal in micalaca.daca e prieten cu politia nu e oprit?
Lasati fara masini si gata.
Realitatea este ca sintem o tara de alcolici. Legea cu alcolemie zero la volan este foarte proasta. 90% accidente grave sint cele cu alcolici cu alcolemia zero pe care-i arde buza si care se grabesc sa ajunga acasa sa-si alapteze dependenta. Daca omu ar putea sea bea o bere doua mult mai calm ar conduce si intr-un an ati vedea redus la jumate numarul de morti pe sosele.
-
S-ar putea sa ai dreptate xx…
Pai daca toti primesc cu suspendare si nu fac puscarie nici macar o luna, ce va mirati???
De dosarul penal nu se mai sperie nimeni. La capsune in Spania sau constructii in Italia nu te intreaba nimeni de dosarul penal din Romania, asa ca…..
-
Ai vrea tu sa ai la masa pe toti cei cu studii si functii importante care beau si conduc? Te crezi ceva inteligent, lasa sa creada asta cei din jur nu tu 😉