Cu fiecare lună sunt tot mai puţini! Eforturile realizate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad pentru a salva vieţile arădenilor sunt tot mai mari. Motivul de îngrijorare este unul mai vechi şi anume că posturile sunt blocate încă din 2010, iar la plecarea sau pensionarea angajaţilor, numărul celor rămaşi se subţiază.
Dacă în ceea ce priveşte situaţia celor 13 medici angajaţi la ambulanţă, nu există probleme, când vorbim de asistenţi şi şoferi situaţia, din păcate, este cu totul alta. Cei rămaşi fac eforturi considerabile pentru a suplini posturile blocate de către Ministerul Sănătăţii. În acest ritm, în câţiva ani, dacă posturile nu se deblochează, salvarea va avea mult de suferit.
Situaţie paradoxală
Situaţia deloc roz, ne este explicată de doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad. „Situația șoferilor și a posturilor blocate este una paradoxală și deocamdată fără ieșire. De fiecare dată când un șofer sau un asistent pleacă de la ambulanță postul rămâne blocat. Tot greul este dus de angajații ambulanței rămaşi care sunt nevoiți, din cauza unei legi, să suplinească posturile rămase blocate, dar să și funcționeze la parametri normali când vine vorba de urgențe”, a declarat Schill.
Cinci maşini fără şofer
Numai într-un an, din aprilie 2011 până în mai 2012, ambulanţa a pierdut 11 şoferi şi 6 asistenţi. Motivele, ne spune Schill, sunt fie că cei care au plecat şi-au desfăcut contractul de muncă pentru a pleca în străinătate pentru salarii mai mari, fie au ieşit la pensie. Un calcul simplu relevă cât de greu le este celor de la ambulanţă. Sunt cu 10 şoferi mai puţini!
În acest moment, în garajul ambulanţei sunt 49 de maşini funcţionale care ar avea nevoie de minim 98 şoferi (câte doi şoferi pe ambulanţă). Realitatea este că acum sunt doar 88 de şoferi.
„Pentru un scenariu perfect, am avea nevoie de 120 de şoferi”, ne spune Schill. Nu mai puţin de cinci maşini ale ambulanţei nu au de fapt şofer, dacă considerăm că cei 88 de şoferi sunt distribuiţi pe 44 de ambulanţe din cele 49 parcate în garajul SJA Arad.
Cu efortul angajaţilor
„Până acum nu am fost puși în situația să nu putem onora intervențiile. Toate acestea s-au realizat cu un efort deosebit al angajaților, care la nivelul municipiului Arad au pe tura de 12 ore şi până la 16 solicitări. Nu putem decât să sperăm că, la un moment dat, Ministerul Sănătăţii va găsi o soluţie pentru a debloca posturi. Dacă nu, va trebui să găsim noi soluţii”, punctează Schill.
Citiți principiile noastre de moderare aici!