ARAD. La doi ani distanţă de la momentul în care totemurile care marchează intrarea în judeţul Arad au produs mare vâlvă prin prisma preţurilor estimate, acestea sunt readuse în discuţie. Doar că, de această dată, nu va mai costa 247.000 de lei fiecare din cele cinci, ci 324.361 lei toate cinci. Dar să ne reamintim puţin despre ce este vorba. În luna octombrie a anului 2019, Consiliul Judeţean Arad a comandat un studiu prin care să se afle preţul realizării a cinci monumente ce urmează să fie montate la intrarea în judeţ dinspre Timiş şi dinspre Bihor. Atunci, în urma studiului de fezabilitate, a rezultat un preţ uriaş per bucată, care se ridica la aproximativ 50.000 de euro, urmând ca toate cele cinci totemuri să coste aproximativ 250.000 de euro. Toţi aleşii judeţeni au căzut de acord să amâne aprobarea acelui studiu din cauza sumei uriaşe care se vehicula pentru aceste betoane. Acum, la doi ani distanţă, a apărut un nou preţ, respectiv 324.361 de lei pentru toate cele cinci totemuri, adică aproximativ 67.000 de euro. Repetăm, preţul are în vedere realizarea tuturor celor cinci monumente.
De această dată, vorbim despre lansarea unei cereri de ofertă de către CJA, instituţia căutând o firmă care să execute aceste betoane care anunţă intrarea în judeţul Arad. Ofertele sunt aşteptate până în data de 20 octombrie.
Descrierea lor
În cadrul acestei cereri de ofertă, Consiliul Judeţean explică şi modul în care vor trebui realizate totemurile: acestea vor avea o înălţime de opt metri şi o lăţime de 2,2 metri, în timp ce grosimea monumentelor va trebui să fie de 40 de centimetri, materialul principal care va fi folosit fiind betonul.
„Pe structura propusă s-au dispus următoarele: informare cu privire la intrarea în <JUDEŢUL ARAD>, realizată din vopsea (literele din cuvântul <JUDEŢUL> au dimensiunile de 33 centimetri înălţime şi 25 lăţime, iar literele din cuvântul <ARAD> au înălţimea de 60 de centimetri şi lăţimea de 40 de centimetri; informare de <BUN VENIT> (fiecare literă are 30 de centimetri înălţime şi 20 de centimetri lăţime) şi afirmaţia <Municipiul Arad, a fost cel de-al doilea mare Oraş din România, Reşedinţă de Judeţ, care s-a ridicat împotriva Dictaturii Comuniste în Decembrie 1989>, (având fiecare literă cu 17 centimetri înălţime şi 12 centimetri lăţime; logo-ul care caracterizează atât Judeţul, cât şi Municipiul Arad, reprezentat de <Cetatea Aradului> înconjurată de râul Mureş, realizată din vopsea la partea inferioară şi din beton, ipsos, respectiv bronz la partea superioară”, se arată în descrierea succintă a totemurilor.
Precizăm că greşelile de ortografie de mai sus nu ne aparţin, aşa fiind ele trecute în caietul de sarcini întocmit pentru realizarea acestor monumente. Sperăm, totuşi, că înainte de realizarea lor, greşelile vor fi eliminate din textele care urmează să anunţe intrarea în judeţul nostru.
Pe drumurile judeţene
Unde vor fi montate aceste monumente? CJA a stabilit că totemurile vor fi realizate în comunele Birchiş, Secusigiu şi Zăbrani, pe marginea drumurilor judeţene care fac legătura cu judeţul Timiş, şi în comunele Apateu şi Craiva, pe marginea drumurilor judeţene care fac legătura cu judeţul Bihor.
Teoretic, dacă CJA va primi oferte pentru realizarea totemurilor, acestea ar trebui finalizate până în primăvara anului viitor.
Trimite articolul
XCum să te lauzi că ai fost al doilea la ceva?
CE ARE A FACE TITLUL REPORTAJULUI CU IMAGINEA DIN POZA? SAU NE LAUDAM CU MAREA ASFALTARE.
Buna ideea. Chiar obligatorie, pentru a avea cel putin intrarile mai….in rand cu lumea. Iar la inscriptii totul e zero daca nu se specifica ca aici a domnit si de-a ici s-a lansat FARAONUL si PRODUSII lui. Pe bune si precum in legenda mesterului Manole, eu as zidi cate unul din ei in fiecare fundatie. Pe “consilierul” Barberes, l-as lasa insa la suprafata sa-l ciuguleasca ciorile, ca multe ne-o mai anuntat si putica aia bleaga.
Bai, voi sunteti normali ? Chiar atit de multi bani avem ca sa-i dam pe prostii de fandoseala ? Sunt atitea lucruri care se pot face cu banii astia !
“Drumul spre iad e (întotdeauna) pavat cu intenții bune!”.