Propagandă şi de o parte şi de alta. Acuzele de acest gen s-au ţinut ieri lanţ. Conducerea Mişcării arădene a făcut ieri o prezentare de date statistice, Claudiu Cristea subliniind faptul că administraţia locală face „propagandă cu date false și scoase din context. Gheorghe Falcă și PDL au declanșat o operațiune la scară largă de intoxicare propagandistică prin prezentarea incompletă, trunchiată a unor date statistice”. Primarul Falcă a venit imediat, într-o conferinţă de presă, şi a precizat, la rându-i, că datele prezentate de Cristea sunt, în fapt, propagandă şi că politicianul şi-a început deja campania electorală cu murdărirea oraşului.
Manipularea
Războiul a început ieri în momentul în care Cristea a subliniat că datele prezentate de executivul local nu sunt cele care să reflecte situaţia economică reală şi că „în realitate avem de a face cu aceeași încercare de manipulare a opiniei publice arădene”.
Acesta a dat câteva exemple: „Aprilie 2011: Gheorge Falcă anunța ieșirea Aradului din criză prezentând cu rea credință date greșite, scoase din context și bazate pe un studiu al Comisiei Naționale de Prognoză – instituție de propagandă subordonată direct lui Emil Boc. În aprilie 2011 Eurostat anunța că România a transmis date false privind anul 2010 pentru a raporta un deficit bugetar conform cerințelor FMI. Iunie 2011: Falcă a afirmat că “România și implicit Aradul sunt pe drumul cel bun”, dezinformând prin omisiune – pe baza unor date ale Eurostat care vorbesc despre ponderea investițiilor (private și publice) în PIB în 2010 – că „România ocupă un lăudabil loc doi, după Bulgaria”.
Calcule greşite
Claudiu Cristea a insistat pe faptul că, dacă introducem în calcul PIB pe cap de locuitor și investiții pe cap de locuitor, situația se schimbă şi că în acest caz România nu este înainte unor ţări ca Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, ci, dimpotrivă, se situează după ele în clasamentul investiţiilor.
Totodată, Cristea a subliniat că în mandatul Falcă-PDL „nu a venit nici un investitor în Zona Industrială şi au plecat 3 investitori de renume: Manitoba, Teba și Elcoteq şi s-au închis 6 fabrici mari dintre care IMAR, Sabina (Tricoul Roșu) și Indagrara”.
În replică, Falcă a precizat faptul că, şi luând în calcul investiţiile pe cap de locuitor, România se situează pe locul 5 în acel top, un loc extrem de onorabil şi că datele sunt cât se poate de oficiale şi au fost prezentate exact.
Firmele din zona industrială
Cel mai supărat s-a arătat edilul pe afirmaţiile lui Cristea privind investiţiile în zona industrială. Şi ca atare, a venit în cadrul conferinţei prezentând un dosar cu toate autorizaţiile de construcţie date doar în Zona Industrială Vest pentru ridicarea de fabrici sau extinderea lor. „Zeci de firme au venit aici sau şi-au extins activitatea din 2004 încoace şi e regretabil că un consilier local nu ştie acest lucru. Am înţeles însă acum că vom avea de acum înainte un an de zile în care trebuie să ne aşteptăm la astfel de manipulări propagandistice. Din păcate, pentru politicianul Cristea a început campania electorală cu murdărirea oraşului şi ştergerea realizărilor sale”, a precizat, după prezentarea firmelor din zona industrială, Falcă.
Primarul l-a acuzat pe Cristea şi de faptul că a inventat cifre piperate privind gradul de îndatorare al Aradului în condiţiile în care datoria publică şi gradul de îndatorare sunt publice, postate pe pagina Primăriei, şi pot fi consultate de oricine. Cât despre firmele închise, primarul a precizat că unele s-au deschis, altele s-au închis şi că „a fost vorba de o atitudine economică în perioadă de criză”.
Continuă războiul
În numerele viitoare ale ziarului vom prezenta acuzele şi replicile dintre părţile implicate în războiul cifrelor. Ar trebui punctat poate şi faptul că edilul local are de gând să mediatizeze investiţiile din toate zonele industriale ale Aradului într-o carte, la care lucrează deja, considerând că singura greşeală a Primăriei a fost că nu a mediatizat suficient investiţiile din această zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!