ARAD. Elevii de la Liceul German au readus la viață un obicei menit să alunge iarna. Rosenmontag (Lunea Trandafirilor) și Faschingsdienstag (Marțea Grasă sau Marțea Fărșangului) sunt unele dintre cele mai cunoscute sărbători ale carnavalului german, înainte de Miercurea Cenușii, prima zi a Postului Mare. Această tradiție poate fi urmărită până la triburile germanice și sărbătorește întoarcerea luminii și a căldurii.
Faschingul („ultima bătută”) a fost prilej de manifestare a creativității: elevii și-au realizat singuri costumele și măștile (de la pirați, prințese, indieni, la monștri inventați) pentru a se antrena într-un ritual, care sperie iarna și invocă venirea cât mai grabnică a primăverii. Fulgii de zăpadă care au căzut, luni, pe neașteptate au dovedit că iarna este un adversar redutabil! Pe lângă prezentarea costumelor și a măștilor confecționate de copii (unii au spus poezii și ghicitori legate de costumația lor), a avut loc și tradiționala paradă a costumelor, toate urmate de jocuri distractive. În unele clase, s-au premiat măștile cele mai creative, amuzante și/sau elegante. Carnavalul a fost un prilej de discuții despre importanța respectării tradițiilor, semnificația sărbătorilor, simboluri şi specificul fiecărei culturi.
„A educa elevii într-o lume multiculturală înseamnă a-i învăța să trăiască împreună, respectând tradițiile și obiceiurile. Manifestările de astăzi (n.a.: luni, 28 februarie) se înscriu într-un proiect mai larg, care are drept scop familiarizarea copiilor cu tradițiile aflate pe cale de dispariție. Știm cine suntem, dacă ne cunoaștem trecutul și valorile” – a declarat prof. Adrian Apătean, directorul Liceului „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad.
Trimite articolul
XVIITORI CASIERI DE LA LIDL KAUFLAND:))