ARAD. Aflat la a XXI-a ediţie, Festivalul de teatru francofon „Amifran” de la Arad s-a impus, de-a lungul vremii, nu numai prin spectacole de înaltă ţinută. În cele câteva zile de festival, pe lângă producţiile prezentate de trupe din ţară şi de peste hotare, participanţii sunt implicaţi şi în alte evenimente devenite tradiţionale.
Ateliere
Elevi din diversele trupe participante sunt împărţiţi în ateliere de teatru animate de regizorii trupelor sau de invitaţi speciali veniţi anume pentru aceasta. În doar trei dimineţi, lucrând câteva ore pe zi, aceste mini-echipe create ad-hoc au sarcina de a realiza fie o improvizaţie, un mic spectacol sau, în funcţie de natura atelierului, dansuri populare sau creaţii artistice. În penultima zi de festival are loc ceea ce se cheama „Spectacolul atelierelor” la care publicul asistă cu încîntare şi cu uimire la nişte productii în care talentul animatorului combinat cu spontaneitatea tinerilor actori oferă rezultate neaşteptate. În această ediţie, „Spectacolul atelierelor” va avea loc astăzi, 30 octombrie, între arele 10-12, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
Girouette
Devenită deja, de mult timp, un adevarat simbol al acestui festival, „Girouettte de la nuit” este publicaţia cotidiană a acestui eveniment teatral care ilustrează în paginile ei impresiile publicului, opiniile tinerilor ziarişti cu privire la calitatea şi mesajele pieselor jucate. În revistă pot fi, deasemenea, citite interviuri cu personalităţile şi fidelii festivalului, sondaje de opinie, mărturii ale spectatorilor. „Aceasta revistă creată în urmă cu peste 20 de ani nu ar putea exista fără entuziasmul elevilor de la Colegiul Naţional «Moise Nicoară» care o scriu, fără coordonatoarea comitetului de redactie – prof. Filip Adriana, fără fotograful fidel ziarului şi festivalului – francezul Alain Kauff şi, bineînţeles, fără Tickă Nistor, editorul ei neobosit care o imprimă, în fiecare noapte, pentru ca a doua zi să ajungă, proaspată, în foaierul teatrului unde toţi participanţii la festival o asteaptă cu nerăbdare.
Concurs
În fiecare an, în ultima zi a festivalului se organizează un concurs-spectacol de cultură generală. La fiecare ediţie concursul este dedicat unui autor francez, vizând în special o operă a acestuia. Echipajele (multinaţionale) vor răspunde unor întrebări dar vor şi improviza (spontan şi, neapărat, artistic) pe o temă dată. De această dată concursul-spectacol va fi dedicat lui Denis Diderot şi craţiei sale „Le paradoxe sur le comedien” şi va avea loc joi, 31 octombrie, de la ora 14, pe scena teatrului arădean.
En coulisse
După fiecare serie de spectacole, atât actorii şi regizorii lor cât şi publicul sunt invitaţi să participe la dezbateri, în holul de la etajul I al teatrului, pe tema pieselor vizionate. Sensuri noi ale pieselor ies la iveală în urma discuţiilor, simboluri se clarifică, un schimb permanent de impresii şi idei conturează noi perspective asupra întelegerii textelor, a semnificaţiilor lor şi a manierei de interpretare a acestora. O adevară agora în care fiecare are o întrebare sau un răspuns, în care nu mai există scenă şi sală de spectacol ci doar comunicare, convivialitate şi dorinţa de a întelege mai mult.
Citiți principiile noastre de moderare aici!