Din Ajunul Crăciunului și până în cea de a treia zi, creștinii ortodocși s-au bucurat de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Preoții din Arhiepiscopia Aradului au înălțat rugăciuni speciale, locașele de cult au răsunat de colinde vestind nașterea lui Hristos, și daruri au fost împărțite celor nevoiași.
Colinde la reședința arhiepiscopală
În seara zilei de 24 decembrie, ca-n fiecare an, cete de colindători din toate părțile Aradului, tineri şi bătrâni, veniţi împreună cu preoţii lor, au vestit Naşterea Domnului, la reşedinţa arhiepiscopală din Arad. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, i-a întâmpinat cu multă bucurie pe colindători, adresându-le fiecăruia cuvânt de bun venit şi mulţumire pentru vestea adusă şi în acest an, prin colind.
Dintre grupurile care l-au colindat pe chiriarh se numără: Corul Parohiei Șiria; Corul de copii al Parohiei Galșa; Corul ,,Oastea Domnului” Arad; Corul Parohiei Grădişte I; Corul de copii ,,Sfântul Ioan Botezătorul” al Parohiei Arad-Centru; Corul Parohiei Micălaca Veche I; Corul Parohiei Grădiște II; Corul de copii al Școlii Generale ,,Iosif Moldovan” din Arad; Corul Parohiei Cintei; Corul de tineri al Catedralei Vechi; Corul Parohiei Șofronea; Corul Parohiei ,,Naşterea Domnului” Micalaca Veche II; Corul vocal de la Parohia Vasile Goldiș; Corul de copii al Parohiei Aradul Nou.
Prima zi, la Catedrala Veche
În prima zi de praznic a Naşterii Domnului, miercuri, 25 decembrie, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: Părinții Teodor Pavel și Arhid. Mircea Proteasa, consilieri eparhiali, Părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, Părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, Părintele paroh Traian Micoroi, Arhidiaconii Gheorghe Hodrea și Gheorghe Lehaci și Diac. Liviu Bisorca.
„Preasfinţia Sa, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia acestui mare praznic. Preasfinţitul Emilian a spus celor prezenţi că «Nașterea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, săvârșită nu din inițiativă omenească, nici din poftă bărbătească, ci prin puterea Sfântului Duh, are ca scop înnoirea omului, nașterea sa duhovnicească pentru ca el să dobândească viața veșnică». Răspunsurile liturgice au fost date de corul Armonia, dirijat de maestrul Ovidiu Boar”, a consemnat protos. Iustin Popovici.
La Catedrala „Sfânta Treime”
Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit și la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată în mod solemn de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan, Pr. Mircea Cricovean, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și Arhidiaconii Claudiu Condurache și Alexandru Tiulea.
„În cuvântul de învăţătură pus sub titlul «Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului» (cf. Gal. 4; Matei 2), Chiriarhul adâncește tâlcuirea citirilor biblice în sensul teologic al unirii ipostatice între firea dumnezeiască și omenească a Mântuitorului, potrivit tradiției Sfinților Părinți, cu accentul pe îndumnezeirea omului. Colindele în biserici și case, unități ale activității umane și instituții de cultură, aduce exemple grăitoare despre modul în care folclorul religios a înțeles taina creștinătății, întruparea Fiului lui Dumnezeu spre mântuirea celui care a fost creat după chipul Lui spre a tinde mereu spre asemănare”, se arată în relatarea publicată pe pagina Arhiepiscopiei Aradului. În seara zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a oficiat Slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Naşterea Domnului”, a Parohiei Micălaca Veche II.
În județ, daruri și colinde
În bisericile din județ au fost susținute concerte de colinde și s-au împărțit daruri. Astfel, copiii din Parohia Hălmagiu au susținut un frumos concert de colinde, prin implicarea Părintelui paroh Cristian-Mihăiță Bacoș, toți cei mici primind daruri și cărţi de colorat. În Parohia Secusigiu, în cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ștefan Horia a împărtășit copii din parohie, a citit pastorala trimisă de către IPS Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, iar mai apoi a urmat un concert de colinde interpretate de către grupa duminicală de copii ai parohiei condusă de către doamna prof. Ștefan Simona.
În parohia Hălmăgel, copiii s-au împărtășit, mai apoi făcându-și apariția și Moș Crăciun.
Slujbe din a doua și a treia zi
În cea de-a doua zi a Praznicului Naşterii Domnului, când se sărbătorește Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Arad-Centru. Tot în a doua zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala istorică din Arad, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor Parohiei Arad-Centru.
În cea de-a treia zi a praznicului Naşterii Domnului şi totodată a pomenirii Sfântului Ap. întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a ţinut să fie prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sf. Simeon Stâlpnicul”, Arad-Gai.
Concert caritabil la Craiva
În seara celei de-a treia zile de Crăciun, membrii Parohiei Craiva dar și alți creștini din parohiile învecinate s-au adunat în biserica parohială unde, la inițiativa preotului paroh Răzvan Chivulescu, s-a organizat un concert caritabil pentru ajutorarea unor persoane defavorizate. Pe lângă grupul de copii al parohiei, părintele paroh a invitat câteva coruri de copii și tineri din alte parohii ale Eparhiei Aradului pentru a-i susține și a fi alături de aceștia. Au participat Grupul de copii și tineret „Sfântul Stelian” al Parohiei Prunișor, dirijat de doamna preoteasă Ramona Avram, Grupul de colindători al Parohiei Moroda, condus de părintele Sorin Streulea și Grupul psaltic „ Sfântul Ioan Damaschin”, dirijat de părintele Gabriel Streulea, precum și corul de copii al parohiei, dirijat de domnul profesor Marius Jurcă.
Trimite articolul
XIntra la capitolul traditii ca la iesire din bisericile ortodoxe sa fim trasi de haine de obraznicele tiganci miloage si de fel sarace ce se folosesc de copii la cersetorie, fara ca organele de ordine publica sa intervina vreodata ?!?
Au mincat romînii sarmale, sau nu?