În prima zi, concertul a avut un caracter mai special deoarece această manifestare a fost oferită mai întâi cadrelor didactice și invitaților de onoare, între care, la loc de cinste a fost prezent Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Concertul a fost prezentat de părintele decan, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, care a salutat prezența ierarhilor, mulțumindu-le pentru prezență și susținere, arătând că „acest concert marchează inaugurarea aniversărilor a 25 de ani de existență atât a corului condus de Conf. Dr. Mircea Buta, cât și a acestei instituții. Mesajul acestor colinde ne deschide sufletul spre amintirile copilăriei, aducându-ne în preajma Tainei Întrupării Cuvântului, cea care caută să ne deschidă alte perspective asupra existenței noastre”.
La momentul cuvenit, ÎPS Ioan a transmis un bogat cuvânt duhovnicesc, evidențiind câteva aspecte din bogata tradiție românească legată de sărbătoarea Nașterii Domnului, mulțumindu-le gazdelor pentru invitație. Tot în acest cadru au fost amintite și comemorați prin rugăciune cântată evenimentele și eroii Revoluției din Arad și Timișoara căzuți în aceste zile acum 25 de ani.
La vestirea Naşterii Mântuitorului au participat nume importante, precum domnul Cosmin Pribac prefect al Aradului, domnul Gheorghe Falcă primarul municipiului Arad, doamna Prof.univ.dr.ec. Ramona Lile – Rector al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, toţi părinţii consilieri ai Arhiepiscopiei Aradului, numeroşi preoţi, profesorii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad şi un număr mare de credincioşi.
Concertul de colinde „ Sus pe cerul înstelat” a fost susţinut de grupul Bizantin „Trifon Lugojan” dirijat de Emanuel Ioan Proniuc, urmat de Corul Bărbătesc „Atanasie Lipovan” dirijat de Arhid. Asist. Univ. Drd. Paul -Tiberiu Ardelean, iar finalul a fost asigurat de Corul Mixt „Sfântul Maxim Mărturisitorul” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă condus de Conf. Dr. Mircea Buta care este si coordonator al întregului proiect.
În deschiderea concertului, Grupul Bizantin „Trifon Lugojan”, a interpretat colindele:
1. Sus la naltul ceruluiu – colindă din Banat, din colecţia „George Breazul”
2. Colinda lui Ştefan Vodă – din repertoriul Mânăstirii Diaconeşti, prelucrare: Mircea Buta
3. Am plecat să colindăm – colindă din Banat, din colecţia „George Breazul”
Corul Bărbătesc „Atanasie Lipovan” a cântat:
1. Linişte – de Gheorghe Danga
2. Bună dimineaţa la Moş Ajun – de Gheorghe Danga
3. Colindă de flăcăi – de Vasile Grăjdian
Corul Mixt „Sfăntul Maxim Mărturisitorul” a cântat colindele :
1. Sus pe cerul înstelat – de Aristotel Cruceanu
2. Colindăm sub cer – din repertoriul Mân. Diaconeşti, armonizare Mircea Buta
3. O, ce veste minunată – Dimitrie Kiriac
4. Trei păstori se întâlniră – Vicenţiu Fântână
5. Troparul Naşterii Domnului – pr. Ioan Şerb
6. Pluguşorul – de pr. Ioan Cârstoiu
Concertul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea ,,Aurel Vlaicu din Arad”, fapt pentru care mulţumim pe această cale doamnei Prof.univ.dr.ec. Ramona Lile – Rector al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, pentru susţinere şi colaborare.
Preot Filip Albu
Silviu Hodrea
Citiți principiile noastre de moderare aici!