Sute de mii de TIR-uri şi de autoturisme trec, în decurs de 24 de ore, pe drumurile naţionale din judeţ. De departe, însă, traficul este concentrat pe drumurile naţionale din apropierea municipiului. Din primele rezultate ale recensământului circulaţiei, demarat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Secţia Drumuri Naţionale Arad, valorile de trafic raportate de Prefectură sunt incredibile. Numai în 12 posturi amplasate în locaţii diferite pe drumurile naţionale din judeţ au trecut peste 44.000 de autoturisme.
„Situaţia traficului rutier este pusă în evidenţă prin valorile de trafic mediu zilnic anual (MZA), exprimată în vehicule fizice determinate prin recensământ de circulaţie şi care se efectuează din cinci în cinci ani, şi are ca scop determinarea repartiţiei şi evoluţiei în timp a traficului de vehicule de marfă şi persoane pe reţeaua de drumuri publice şi stabilirea gradului de solicitare din trafic”, se precizează în raportul semnat de şeful S.D.N. Arad, Gheorghe Balint.
Municipiul, în top
În anul 2010, pe drumurile naţionale de pe raza judetului Arad se face înregistrarea circulatiei rutiere prin 22 de posturi, din care 11 posturi duble şi 11 posturi simple, în perioada 12 aprilie – 13 noiembrie. Durata înregistrărilor zilnice este de 8 ore,. În data de 20 mai 2010, durata înregistrării a fost de 24 de ore. Din primele rezultate a reieşit faptul că pe DN7, în zona comunei Vladimirescu, au trecut, într-o singură zi, cele mai multe maşini: 8.929! Dintre acestea, 984 au fost TIR-uri. Pe locul al doilea în topul traficului s-a situat DN 79, la postul District Arad, pe unde au trecut 7.228 de maşini. Dintre acestea, 671 au fost de mare tonaj. Prin postul amplasat, însă, pe şoseaua de centură a Aradului, pe DN7, au trecut 6.559 de autovehicule, dintre care 2.166 au fost TIR-uri. Prin posturile amplasate la Păuliş au trecut 3.829 de maşini, la Pecica – 5.037, Zimandu-Nou – 4.185, Turnu – 950, Vârfurile – 1.083, Hălmagiu – 1.433, Bocsig – 2.219, respectiv, Socodor – 1.290 autovehicule.
Pentru estimarea investiţiilor
„Cunoaşterea caracteristicilor traficului pe reţeaua rutieră este absolut necesară pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere şi a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulaţiei rutiere şi urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului pe reteaua rutiera, precum şi elaborarea de studii: evaluarea calităţii aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier şi a impactului asupra mediului”, subliniază Gheorghe Balint.
„Cunoaşterea caracteristicilor traficului este absolut necesară pentru proiectarea investiţiilor rutiere” – Gheorghe Balint
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!