ARAD. Arădenii au dezvoltat un apetit crescut pentru tranzacţiile imobiliare, cel puţin aşa reiese din datele oficiale ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cu peste 25 de mii de tranzacţii înregistrate în primele şapte luni, Aradul ocupă poziţia a treia pe ţară, în urma Capitalei şi Timişului, dar în faţa altor judeţe mult mai mari precum Clujul. Mai mult, comparativ cu judeţele de la coada clasamentului, arădenii au întregistrat şi cu de şapte ori mai multe tranzacţii, în această categorie fiind incluse şi închirierile, transferul de proprietate, vânzările sau cumpărările de imobile.
Cert este că pe piaţa imobiliară arădeană există cerere, iar oferta este pentru toate buzunarele. Spre exemplu un apartament cu 3-4 camere poate varia ca preţ de vânzăre de la câteva zeci de mii de euro la peste 100 de mii de euro, locaţia şi amenajările interioare fiind cele care pot dubla sau tripla preţul unei locuinţe.
Dar de unde au arădenii bani de imobiliare? Statistica Băncii Naţionale vine oarecum să ofere un răspuns. Creditele imobiliare au crescut constant lună de lună în acest an, iar faţă de luna ianuarie arădenii s-au împrumutat pentru a-şi achiziţiona sau construi o locuinţă cu 33 de milioane de lei mai mult, ajungând la un total de peste 480 milioane lei.
De la apartamente la vile sau chiar pensiuni, toate sunt scoase la vânzare de către arădeni pe site-urile de imobiliare, iar clienţii par să nu lipsească cu atât mai mult cu cât preţurile sunt pentru toate buzunarele. Potrivit anunţurilor postate pe paginile de internet ale agenţiilor de profil, arădenii pot opta pentru apartamente de la puţin peste 15 mii de euro până la unele de lux ce au preţuri de peste 150 mii euro. La fel de pestriţă este oferta pieţei şi pentru cei care caută chirii. În funcţie de cartier şi utilităţi, un apartament se închiriază în Arad cu sume începând de la 180 euro/lună. Cei care însă doresc să locuiască într-un apartament dintr-un bloc nou construit trebuie să ştie că vor scoate din buzunar lună de lună în jur de 400 de euro pentru chirie.
Preţuri şi în lei
Ca o noutate pentru piaţa arădeană, unii vânzători s-au reprofilat şi au renunţat să mai solicite clienţilor sumele în euro, revenind la moneda naţională. O tendinţă care în alte judeţe a acaparat de ani buni piaţa, însă care se resimte doar acum şi la nivel de Arad. O explicaţie ar fi şi faptul că arădenii nu preferă creditele pentru locuinţe în lei ci pe cele în valută. Raportul lunar al Băncii Naţionale arată că la nivel de Arad există o diferenţă foarte mare între tipurile de împrumuturi acordare arădenilor, astfel că dacă în lei creditele sunt de aproximativ 27 milioane lei, în valută sumele ajung la peste 495 milioane lei. Pe de altă parte, însă, schimbarea programului Prima Casă, în perspectiva acordării de credite doar în lei, ar putea stimula acest sector al împrumuturilor.
Creşteri şi la ipoteci
Pe lângă avansul luat de tranzacţiile imobiliare, Agenţia de Cadastru a confirmat şi existenţa unei creşteri în cazul ipotecilor. Chiar dacă în acest caz creşterile sunt uşoare, de doar câteva mii la nivel de ţară, există un trend ascedent atât raportat la nivelul din 2012 cât şi la luna anterioară din 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!