ARAD. În luna octombrie a anului trecut, Tribunalul Arad i-a condamnat la închisoare pe Buda Adrian, Nyeki Ciprian și Trif Viorel pentru săvârșirea infracțiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de trafic de droguri de risc în formă continuată și instigare la infracţiunea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată. De menționat este faptul că infracțiunile au fost comise în timpul în ce primii doi executau o altă pedeapsă privativă de libertate și se aflau în închisoare. Buda Adrian a fost condamnat la 2 ani 6 luni şi 223 zile închisoare în regim de detenţie, Nyeki Ciprian a primit 1 an 2 luni şi 1.030 zile închisoare, iar Trif Viorel a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Ultimul condamnat a atacat hotărârea Tribunalului Arad la Curtea de Apel Timișoara, în timp ce ceilalți doi tineri care au primit pedepse cu închisoarea au solicitat, în apel deducerea câtorva zile din pedepsele primite. Curtea de Apel Timișoara a decis următoarele, potrivit portal.just.ro:
„Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Trif Viorel împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Arad. Admite apelurile declarate de inculpaţii Buda Adrian şi Nyeki Ciprian împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Arad. Desfiinţează sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Arad şi rejudecând, deduce suplimentar din pedeapsa de 2 ani, 6 luni şi 223 de zile stabilită de prima instanţă inculpatului Buda Adrian perioada executată din data de 26.10.2021 până în data de 25.11.2021. Deduce suplimentar din pedeapsa de 1 an, 2 luni şi 1030 de zile stabilită de prima instanţă inculpatului Nyeki Ciprian perioada executată din data de 08.11.2021 până în data de 17.12.2021. Menţine în rest dispoziţiile hotărârii penale apelate”. Hotărârea Curții de Apel Timișoara este definitivă.
„Ideologia”În timp ce se afla în închisoare, Buda a pus bazele unei ideologii, iar aceasta a fost împărtășită către ceilalți membri ai grupării infracționale care se ocupa cu traficul de droguri. Buda Adrian a enumerat șapte reguli pe care membrii grupării trebuie să le respecte.
„Înainte de a vă forma un grup propriu de minți strălucite, decideți ce avantaje și beneficii pot oferi membrii grupului în schimbul cooperării”, este prima regulă.
„Mențineți o armonie perfectă între dumneavoastră și membrii grupului”, este cea de-a doua regulă de care cei care fac parte din grupare trebuie să țină cont, în opinia lui Buda.
„Nu vă confesați nimănui cu excepția grupului”, „să ai o minte închisă ermetic împotriva tuturor” și „membrii grupului trebuie să păstreze tăcerea, tot ceea ce vă spuneți trebuie tratat ca fiind confidențial”, sunt alte reguli pe care membrii grupării trebuie să le respecte.
Buda mai vorbește cum poate fi atins un scop bine definit:
„Efortul organizat rezultă din coordonarea a două sau mai multe persoane care lucrează în deplină armonie pentru un scop bine definit”, îndemnându-i pe cei care fac parte din grupare să se coordoneze în deplină armonie.
Buda mai scrie și cum se poate face intrarea în grupare, cu precizarea de a nu lăsa grupul să devină prea mare pentru că va deveni greu de controlat:
„Un alt membru poate invita să vi se alăture (altcineva) doar cu acordul tuturor membrilor deja existenți. Nu lăsa grupul să devină Mare, încât să fie greu de controlat. De asemenea, oferă-le noilor membri o perioadă de probă pentru a te asigura că se integrează în grup”.
În declarațiile date pe parcursul urmăririi penale în acest dosar, potrivit DIICOT Arad, Adrian Buda, nu a fost sincer, încercând să minimalizeze rolul pe care l-a avut în comiterea faptelor recunoscând doar că a intermediat operațiuni cu substanțe psihoactive. În urma perchezițiilor efectuate de procurori în această cauză, au fost găsite diferite cantități de cannabis și substanțe psihoactive.
Trimite articolul
XSi ei toți cu telefoanele în buzunar =)))