În soluția pe scurt a Curții de Apel Timișoara se arată următoarele: „ Respinge, ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – Biroul Teritorial Arad împotriva încheierii penale din data de 19.05.2022, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalului Arad în dosar. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 27.05.2022”.Reamintim cititorilor că miercuri, 18 mai, au avut loc 37 de percheziții domiciliare în județele Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș-Severin, în cadrul unui dosar care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de migranți.
“Din cercetări a reieșit că, în luna august 2021, în judeţul Timiş, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format din 41 de membri, care ar fi acționat, până în prezent, în zona de vest a României, cu scopul de a săvârși infracţiunea de trafic de migranţi. Astfel, membrii grupului infracţional ar fi racolat migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, care trecuseră ilegal frontiera României, dinspre Serbia şi Bulgaria, și care se adăposteau în judeţul Timiş, în special în municipiul Timişoara”, a transmis IPJ Arad.
Mai departe, migranții ar fi fost preluați de către membrii grupului infracţional organizat din Timișoara şi transportați cu autoturismele acestora sau cu microbuze închiriate, până la frontiera de stat a României cu Ungaria, în judeţul Arad. Ulterior, aceștia ar fi fost călăuziți de membrii grupului în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, destinaţiile finale ale migranţilor fiind Austria şi Germania. În ceea ce privește traficul de droguri, anchetatorii au spus că “în perioada ianuarie-mai 2022, o parte dintre membrii grupului ar fi deţinut şi vândut, fără drept, droguri de mare risc (cocaină şi amfetamină) și droguri de risc (cannabis), consumatorilor din judeţele Arad, Timiş și Caraş Severin” și că „activitățile infracţionale ar fi fost realizate de către membrii grupului infracţional organizat, în scopul obținerii unor beneficii materiale importante”.Anchetatorii au mai precizat că „în urma efectuării celor 37 de percheziții au fost ridicate și indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 37 de telefoane mobile, 20 de laptopuri, 1 DVR, 1 sabie, 1 pistol cu gaze și 63 de capse, 6 biscuiți Cannabis, 2 grindere, 34 de grame de cannabis, 800 de grame de bijuterii, 0,5 grame pulbere cristal, sumele de 4.750 de euro și 1.785 de lei și 7 autoturisme”.39 de persoane au fost conduse miercuri, 18 mai, la sediul DIICOT Arad pentru audieri, în urma efectuării a 37 de percheziții în județele Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș-Severin, însă doar 18 dintre acestea au fost prezentate judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins propunerea de arestare preventivă a inculpaților – formulată de DIICOT Arad – dispunând în schimb, luarea măsurii preventive a controlului judiciar în ceea ce-i privește pe cei 18, iar inculpații au fost puși de îndată în libertate. Aceștia vor trebui să se prezinte periodic în fața organelor de poliție desemnate cu supravegherea lor, la Inspectoratele de Poliție din Caraș-Severin, Bihor și Timiș, inculpații având domiciliile pe raza acestor județe.Cei 18 sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, având ca scop infracţiunea de trafic de migranţi, trafic de migranţi în formă calificată (în scopul de a obţine un folos material), tentativă la trafic de migranţi în formă calificată (în scopul de a obţine un folos material), conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deţine permis de conducere. În cazul unora dintre inculpați, infracțiunile au fost comise ori în stare de recidivă postexecutorie, ori în stare de recidivă postcondamnatorie.
Trimite articolul
XNe meritam soarta ca nu intram in schengen.Una din condiții pentru a adera in spațiul schengen este blocarea migrației ilegale.