Cinci dintre traficanţi au primit pedepse cu închisoarea, unii cu executare, alţii cu suspendare, în timp ce unul dintre ei a fost achitat. Traficanţii au fost reţinuţi în ianuarie 2015 în urma unei acţiuni a DIICOT. Procurorii DIICOT au intrat pe firul grupul care aducea ţigări de contrabandă din Dubai. La acea dată, din cele zece persoane care au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara, cinci dintre ele au fost reţinute de anchetatori şi prezentate judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Cercetările şi interceptările au arătat faptul că traficanţii arădeni s-au dus în Dubai să negocieze achiziţionarea a 450 de baxuri de ţigări de contrabandă Marble. După ce au stabilit preţul, respectiv 90 de euro pe bax, marfa a fost încărcată într-un container care, în teorie, trebuia să fie plin cu oale de inox. Însă printre oale au fost ascunse şi ţigările. Containerul respectiv a fost îmbarcat pe un vapor de transport care a ajuns în Portul Constanţa. De aici marfa a fost preluată şi adusă cu un camion în Arad, unde a fost ascunsă într-un depozit. Însă cel care s-a ocupat de închirierea depozitului a jucat la două capete. Acesta a anunţat alţi traficanţi despre marfa pe care o deţine şi a încercat să o fure cu aceştia din urmă. Tocmai în acel moment au fost prinşi de mascaţi, ţigările fiind confiscate.
Pedepsele
La 1 iulie, traficanţii au fost condamnaţi la închisoare. Astfel, Benea Alin a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, la 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi decât cele prezentate în vamă, la l an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere, fără drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, la 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice. Tribunalul Arad a contopit toate pedepsele aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai mare de 5 ani pe care a sporit-o cu 1 an şi 8 luni, bărbatul urmând să execute 6 ani şi 8 luni de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b Cod penal, pe o perioadă de 5 ani. Roşca Sorin a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, în timp ce Mişcoiu Paul Marian a primit 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Totodată, Roman Marcel şi Alexuţa Ciprian au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Tribunalul Arad a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani pentru Roman şi Alexuţa, obligându-i pe aceştia să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 zile, la Primăria comunei Sântana sau la Primăria municipiului Arad.
Achitaţi pentru grup infracţional organizat
Cei cinci au fost trimişi în judecată şi pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, judecătorii arădeni hotărând achitarea celor cinci.
„Achită pe inculpatul Benea Alin pentru comiterea a 2 infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat; achită pe inculpaţii Roşca Sorin, Mişcoiu Paul Marian, Alexuţa Ciprian şi Roman Marcel pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat”, se arată în soluţia Tribunalului Arad din 1 iulie.
Faţă de Benea, Roşca şi Mişcoiu (condamnaţi la închisoare cu executare), judecătorii arădeni au menţinut măsura arestului preventiv, în ceea ce-i priveşte pe Alexuţa şi Roman, Tribunalul Arad dispunând punerea de îndată în libertate – cei doi fiind condamnaţi la pedepse cu suspendarea.
Rămân cu sechestrul
Tribunalul Arad a decis să menţină sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa procurorului asupra a două bunuri imobile din Sîntana – proprietatea inculpatului Roman Marcel -, asupra a două autoturisme (un Opel şi un VW Golf) proprietatea inculpatului Roman Marcel, asupra autoturismelor marca AUDI model A3 şi BMW model 540, ambele fiind proprietatea inculpatului Roşca Sorin şi asupra autoturismului marca Opel Vectra, proprietatea inculpatului Benea Alin. De asemenea, Tribunalul Arad a admis acţiunea civilă formulată de ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Direcţia Regională Vamală şi îi obligă pe inculpaţii Benea Alin, Roşca Sorin, Mişcoiu Paul Marian, Alexuţa Ciprian, Roman Marcel să plătească statului suma de 2.132.699 de lei cu titlu de despăgubiri civile.
Achitat
Lascu Petru Ştefan a fost singurul care a fost achitat în acest dosar. Acesta a fost achitat pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă. Ea poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!