ARAD. O medie de 2.372 de lei pentru fiecare persoană și cheltuieli ce anihilează aproape complet aceste câștiguri. Statistica vine doar ca o confirmare a stării de fapt resimțită lună de lună de fiecare consumator: veniturile acoperă la limită nevoile de consum, iar despre investiții nici nu mai poate fi vorba.
Despre traiul la limita decenței s-a tot vorbit în ultimele zile, făcându-se referire la un anumit prag stabilit de statul român, în contextul în care se așteaptă ca numărul persoanelor fizice care își vor cere intrarea în incapacitate de plată să fie din ce în ce mai mare odată cu sezonul rece. Așadar, statul a stabilit că pentru o familie cu doi adulți și doi copii o sumă de 3.258 lei poate asigura „un trai rezonabil”. Cât de rezonabilă și ancorată în realitate este, însă, această analiză, când tot INS vine și arată că, de fapt, la două persoane – fără a fi luați în considerare și copiii – cheltuielile ajung la 5.375 de lei pe lună. Așadar, apare o diferență (pe minus) de peste 2.000 de lei, bani fără de care, cel puțin în teorie, ar trebui să se poată descurca orice familie.
Revenind la analiza cheltuielilor și veniturilor, INS a transmis că în al doilea trimestru din acest an veniturile bănești au fost în medie de 5.853 lei lunar pe gospodărie – 2.327 lei pe persoană. Pe de altă parte, cheltuielile per gospodărie au fost de 5.375 de lei/lunar, ceea ce înseamnă că peste 86% din venituri au mers spre a acoperi cheltuielile lunare. În aceste condiții cât de reală este estimarea de 3.258 lei pentru o familie cu doi copii?
Revenind la cheltuieli, așa cum arată raportul Institutului Național de Statistică, cea mai mare parte a banilor merg spre a acoperi necesarul de produse agroalimentare – 35,1%, utilități – apă, electricitate, gaze – 15,5%, transport – 7,8%, băutură și tutun – 7,8%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,3%, sănătate – 5,4%.
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere aproape nesemnificativă în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%).
Ce este coșul minim?
Trebuie spus că valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Așadar, această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa.
Trimite articolul
XPai dacă o familie trăiește decent cu 3200 de lei, sa ia și ei tot atât