Se tot vorbește de un alt fel de a face politică, cuvinte folosite de președintele Klaus Iohannis în campanie și preluate de PNL. Ce înseamnă pentru dvs. acest nou fel de a face politică?
IGAŞ. Din noiembrie 2014 am intrat pe un nou drum. Unul în care lucrurile normale trebuie văzute și tratate ca atare. Nu inventăm roata pentru a doua oară, dar trebuie să reînvățăm să respectăm pașii și procedurile. Mai pe scurt, să revenim la normalitate. Am epuizat prima etapă, cei 25 de ani de democrație, perioadă la sfârșitul căreia am constatat că de la cei care vorbesc mult nu avem ce învăța. Politica a ajuns să fie percepută ca un fel de minciună înălțată deasupra societății civile, tocmai din cauza celor care vorbesc mult și fac puțin. Populismul și electoralismul, despre care a vorbit președintele Klaus Iohannis, sunt cele care au adus această percepție asupra politicii. Iar în ultimii trei ani am avut parte numai de populiști în fruntea țării, oameni care s-au socotit purtătorii de cuvânt ai nemulțumirilor și năzuințelor presupuse ale poporului. Aceștia sunt guvernanții care, ani la rând, au încercat subminarea reprezentării de tip parlamentar. Parlamentul a devenit doar o mașinărie care a executat ordinele Guvernului condus de Victor Ponta, prin majoritatea PSD pe care o deține în cadrului legislativului.
Și cum se poate ajunge la această stare de lucruri normală despre care vorbiți?
IGAŞ. Normalitatea anului 2015, în România, republică semiprezidențială, este următoarea: Guvernul trebuie să poarte responsabilitatea politică și să răspundă în fața Camerelor Parlamentului, pentru că acestea sunt formate din oameni aleși în totalitate prin votul cetățenilor (nici măcar liste nu mai sunt ca să spunem că sunt aleși parțial de cetățeni și parțial de partidele care îi promovează). Normalitatea este o colaborare corectă, de parteneriat, între cele trei puteri ale statului, așa cum sunt ele desemnate în Constituție. Normalitatea este că Guvernul nu are voie să acționeze independent de puterea legiuitoare sau, mai rău, să o subjuge pentru a-și urmări avantajele proprii, altele decât ale poporului. Normalitatea este restabilirea încrederii în această instituție fundamentală a democrației care este Parlamentul.
Vreți să spuneți că actualul Guvern și PSD nu se pot ralia la acest demers al PNL de întoarcere la normalitate în politică?
IGAŞ. Starea actuală a lucrurilor arată un Guvern majoritar PSD care nu și-a respectat promisiunile electorale, pentru că a acționat independent de voința oamenilor imediat ce aceștia le-au acordat încrederea. Suntem într-o situație de “nerespectare a unor clauze contractuale”. Or, atunci când un contract nu este respectat de una dintre părți, el devine nul. Guvernarea Victor Ponta este, deci, nulă, nu mai are legitimitate. În România există, pentru prima dată, un raport corect, cel între instituția Președinției și instituția Parlamentului. Prezența în Parlament a președintelui Klaus Iohannis a confirmat că în România politica se poate face și altfel, iar instituțiile pot funcționa într-un raport corect una față de cealaltă, în baza dialogului consfințit de Constituție.
Care sunt primii pași făcuți de PNL în această sesiune parlamentară?
IGAŞ.Trebuie să avem în vedere faptul că aproximativ 11 milioane de cetățeni decid, o dată la patru-cinci ani, soarta celor 20 de milioane de români pentru următoarea jumătate de deceniu! Astfe încât, astăzi, avem un Parlament majoritar PSD care a emanat un Guvern pestriț PSD, PC, UNPR, PLR. Dar soarta de obicei joacă feste și de multe ori cel care vrea să ajute nu are cu ce, iar cel care nu vrea are toate resursele și intențiile să facă rău. Guvernul de astăzi are toate resursele. De aceea PNL și-a stabilit o serie de priorități legislative prin care ne dorim să curățăm cât se poate mai mult politica actuală și sistemul creat de ea. Primii pași derivă, deci, din acest deziderat. Susținem prin texte de lege reformarea legislației electorale, a celei privind finanțarea partidelor politice și am depus încă de anul trecut propuneri legislative pentru introducerea votului prin corespondență și pentru accelerarea procedurilor de ridicare a imunității. Aici PSD se poate dezice de populism, în susținerea acestor modificări legislative.
Am văzut ce pot face partidele pentru a schimba felul de a face și de a percepe politica. Ce credeți că ar putea face cetățenii pentru a vă veni în ajutor?
IGAŞ. De obicei, în viață, odată cu trecerea anilor devenim mai pretențioși, avem așteptări mai mari de la noi și de la cei din jur. Mai sunt aproape doi ani până la următoarele alegeri locale și parlamentare. Le-aș transmite cetățenilor să aibă așteptări mai mari nu doar de la ei, ci și de la cei care îi reprezintă. Să îi caute, în primul rând, de omenie și bună credință, cum s-ar spune. Pentru așteptările mari pe care noi și copiii noștri le avem de la noi, ne suntem datori să ridicăm ștacheta valorilor celor care ne reprezintă local, județean și național.
„Guvernul trebuie să poarte responsabilitatea politică şi să răspundă în faţa Camerelor Parlamentului”
Citiți principiile noastre de moderare aici!