Jurnal arădean. Domnule senator Traian Igaş, aţi fost foarte vehement în a sancţiona Guvernul pentru gestionarea tragediei aviatice din Apuseni. Credeţi că şi românii îl vor sancţiona pentru această greşeală?
Traian Igaş. Românii îi sancţionează deja, un sondaj recent arată că 76% consideră că Guvernul este responsabil de moartea lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion. Victor Ponta şi Radu Stroe sunt în topul ruşinii pentru gestionarea acestei tragedii. Au domnit dezinformarea şi nepăsarea, iar ministrul de interne a dovedit din plin că aşa e prin replica deja celebră: “Care celulă de criză?”.
Era normal să fiu vehement, până la urmă ştiam exact cum trebuia să acţioneze ministrul de interne în secunda doi a unei astfel de situaţii, iar Radu Stroe nu a reacţionat nici la 24 de ore în sensul în care trebuia să o facă. De regulă, la nivelul Ministerului de Interne, când eu eram ministru, se constituia rapid un centru de comandă unic, cu un unic comunicator şi cu o echipă de oameni care analizau şi luau decizii de urgenţă cu ce trebuia să se facă. Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la MAI şi nici la Ministerul Transporturilor. A fost o un haos total, marca USL!
Astăzi, la atâta timp de la tragedie, lucrurile nu s-au lămurit, vinovaţii lipsesc în continuare, avem doar cereri de demisii. Este normal ceea ce se întâmplă?
Acest caz a scos la iveală câteva realităţi ale guvernării Victor Ponta, o guvernare făcută la televizor şi moderată prin platourile televiziunilor în fiecare zi, de dimineaţa până seara. Victor Ponta nu este premier, este un one-man show, incapabil şi, mai ales, dezinteresat de problemele şi vieţile oamenilor. Vedem că după 20 de luni de guvernare aceşti oameni nu cunosc felul în care se lucrează în ministere, instituţii pe care, cu mare fală, le conduc.
Ba mai mult, văd că ieri au spus că vor să mute STS-ul la Ministerul de Interne. Acest USL, de când e la guvernare refuză să înveţe să se folosească de pârghiile legale pentru a rezolva problemele românilor. USL, la guvernarea României, face un pas în faţă şi doi înapoi. Acum vor să schimbe ceva care funcţionează doar pentru că ei nu ştiu cum să lucreze cu acest mecanism al situaţiilor de urgenţă.
Aţi trecut prin perioade dificile ca ministru, ninsorile şi viscolul nu au ocolit România nici în mandatul dumneavoastră. Astăzi ninsorile se rezolvă tot cu demiteri, ale prefecţilor. Cum aţi reuşit dumneavoastră să trataţi acele momente?
Igaş. Demiterile de prefecţi nu rezolvă nimic pentru oameni, însă Victor Ponta aşa se face că munceşte, cere demisii pe bandă rulantă. De ce nu discută cu autorităţile locale? Demiţându-şi prefecţii, oglinda Guvernului în ţară, se dezaprobă pe sine ca premier! Victor Ponta nu este de acord cu propria sa guvernare!
Când am avut de gestionat ninsorile şi viscolul din ţară am apelat la acel Comandament de iarnă şi el a funcţionat perfect pentru că am ştiut că acesta este primul pas şi pentru că am avut o colaborare foarte bună cu oamenii din subordinea mea, indiferent ce s-ar fi spus până acum. Iar o situaţie de criză arată că oamenii din sistem cu care am lucrat mi-au oferit soluţiile; eu a trebuit să iau decizia şi să fiu pe baricade până la terminarea crizei. Am coordonat aceste structuri ale ministerului pentru obiective mult mai grele şi au funcţionat perfect, nu a existat vreun eşec, dar instituţiilor le-a lipsit coordonarea de această dată.
Domnule senator, aţi fost ales chestor al Biroului Permanent al Senatului. Este o funcţie importantă în conducerea acestei camere…
Igaş. Da, este o postură cu multe responsabilităţi ceea ce o face să fie importantă. Le mulţumesc colegilor din grupul PDL din Senat. Consider că propunerea lor a venit în urma unei colaborări bune, atât în mandatul acesta, cât şi în cel anterior în care le-am fost lider de grup pentru o perioadă de aproximativ 2 ani. Grupul PDL din Senat a suferit câteva modificări şi el, şi-a schimbat conducerea, iar eu cred că alegerea este una bună, cu doi colegi mai tineri în funcţiile de vicelider.
Ce mai face PDL astăzi şi pe viitor? Se apropie alegerile europarlamentare…
Igaş. Anul 2014 este un an cu două runde de alegeri electorale. Se întâmplă multe în plan politic, USL este din ce în ce mai urât de români, alianţa aceasta socialistă funcţionează în continuare doar pe interese meschine şi împotriva legii, iar dreapta încă bâjbâie, nu în a reprezenta românii şi interesele lor, ci în a se coagula. În ceea ce priveşte Aradul, se vede că anul acesta guvernanţii vor cheltui mai puţini bani cu judeţul nostru din cauză că nu prea contăm în balanţa voturilor PSD şi PNL.
În altă ordine de idei, PDL îşi stabileşte calendarul şi lista pentru alegerile europarlamentare. Ca orice partid aflat în opoziţie, am intrat într-un proces de reorganizare. Acest proces încă nu s-a încheiat iar teama mea este să nu intrăm în patima unei reorganizări rapide şi superficiale, pentru că riscăm să rămânem în poziţii cheie cu oameni care îşi caută propriul interes, chiar şi financiar, pe seama muncii întregii echipe de partid. Când spun acest lucru mă gândesc şi la organizaţia noastră din Arad, unde avem nevoie de o fundaţie de piatră, nu de una de văiugă, cum vor unii. PDL Arad nu merită o astfel de fundaţie instabilă, prea mulţi oameni au muncit şi s-au implicat cu bună credinţă, pentru a le fi aruncată în faţă o nouă structură formată din oameni cu intenţii ascunse de a obţine beneficii din banii publici, bineînţeles acolo unde li se dă voie.
„Demiterile de prefecţi nu rezolvă nimic pentru oameni, însă Victor Ponta aşa se face că munceşte” Traian Igaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!