„În calitate de membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni susțin că această țară trebuie să respecte anumite condiții ca orice alt stat care a traversat procesul de aderare, cu atât mai mult cu cât avem o sensibilitate în ceea ce privește criteriul protecției minorităților naționale, și aici mă refer, în special, la românii din Valea Timocului” declară Igaș.
„Încă din mandatul de deputat am încercat să mă implic pentru o mai bună relaționare dintre românii de acolo, indiferent de numele sub care sunt cunoscuți, români sau vlahi, și autoritățile sârbe. Din păcate, avem o istorie de aproape 20 de ani de discuții pentru garantarea drepturilor românilor din Serbia, iar progresul este unul cat se poate de slab în această privință. Credeam că în decembrie 2011, odată cu deschiderea Punctului de trecere a frontierei Porţile de Fier II, Serbia va da dovadă de o mai mare deschidere în ceea ce privește acordarea drepturilor minorității române.
Consider un gest firesc ca românii din comunitatea din Valea Timocului să aibă dreptul la un învățământ în limba maternă, iar slujbele religioase să se poată desfășura în limba română, așa cum și minoritatea sârbă din România se bucură de acest lucru” este de părere Traian Igaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!