ZIMANDU NOU. Locuiesc la o aruncătură de băţ de oraş, dar trăiesc în condiţii de Ev Mediu. E vorba de opt persoane – o familie cu şase copii – care, de cinci luni, stau într-o casă fără curent electric şi fără apă de la reţea.
Improvizaţii
Simona şi Ionuţ Paliciuc au şase copii: Avidan (cinci luni), Jedidiah (2 ani), Eliezer (3 ani), Joshua (4 ani), Hadasa (7 ani) şi Roana (11 ani). Până la sfârşitul anului trecut, familia Paliciuc a stat cu chirie într-o locuinţă socială, de la Primărie. Din nefericire, la 3 ianuarie 2014, casa le-a fost mistuită de un incendiu. Primăria a intervenit şi, pe baza Legii 15/2003, i-a atribuit tinerei familii o parcelă de 300 de metri pătraţi în „cartierul tinerilor”, pentru construcţia unei noi locuinţe.
„Cu ajutorul bisericilor, al oamenilor pocăiţi care au venit să ne ajute, am făcut casa în trei luni de zile. Primăria ne-a încurajat să construim cât mai repede că, pe când o fi gata casa, o fi tras şi curentul şi om avea şi apă. În aprilie 2014 ne-am mutat în noua locuinţă. Dar nici acum nu avem apă şi curent. Am stat aşa toată vara, descurcându-ne cu lampă, lumânări, baterii de maşină sau generator. În ceea ce priveşte apa, am dus cu găleata de la o fântână din vecini, dar pentru băut a trebuit să cumpărăm. Ne-am descurcat cum am putut până acum, dar… începe şcoala, grădiniţa şi… va fi foarte greu. Dar peste iarnă cum o să stăm aşa?” – spune, întristat, capul familiei Paliciuc.
Incertitudini
Bărbatul nu cere decât ca Primăria să-şi ţină promisiunea, să-şi facă datoria: să tragă curentul şi să extindă reţeaua de apă în cartierul tinerilor. Astfel încât să se poată racorda şi să le asigure celor şase copii ai săi un trai de o minimă decenţă.
„Eu am pregătit toată instalaţia, prize, întrerupătoare… numai să apăs pe ele. Dar, fără curent, stăm pe loc, nu putem face baia, nici bucătăria. Am tot fost la Primărie să întreb, dar fără niciun rezultat. «O fi, dar nu se ştie când», mi s-a răspuns. Şi, până când «o fi», eu plătesc impozit la Primărie, plătesc gunoiul chiar dacă nu vine nimeni să-l ia, dar… nu am apă şi curent. Nu aştept ajutor de la Primărie, ci doar să-şi facă datoria” – punctează Ionuţ Paliciuc.
Petiţie
Şi pentru că administraţia nu a prea dat semne că şi-ar face datoria, bărbatul i-a adresat o petiţie consilierului local Adrian Buboiu, rugându-l să urgenteze introducerea utilităţilor, să rezolve această problemă în Consiliul Local al comunei Zimandu Nou.
Contactat de JA, Adrian Buboi a precizat că „încă de anul trecut, Consiliul Local a alocat sume de bani pentru reţeaua electrică din cartierul tinerilor din Zimandu Nou. În 2013 au fost repartizaţi 142.000 de lei în acest scop, iar în 2014 alţi 50.000 de lei. Lucrarea trebuia să fie executată deja. Dar, ieşind la faţa locului, am constatat că lucrarea nu a fost executată, motiv pentru care voi aduce această problemă în atenţia Consiliului Local. Sunt convins că o să găsim soluţii pentru că fondurile au fost alocate.”
Cuvântul primarului
Interpelat pe subiect, Dorel Vidran, primar al comunei Zimandu Nou, ne-a asigurat că „apa se va introduce în două luni de zile. În ceea ce priveşte curentul, Primăria a făcut tot ce ţinea de ea. Dosarul a fost depus la Enel Arad şi acum este la Bucureşti. Aşteptăm o soluţie de la Bucureşti şi apoi, în funcţie de buget, mergem mai departe. E vorba de o lucrare care presupune eforturi financiare foarte mari” – susţine primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!