Locuiesc la marginea oraşului, în cartierul Micălaca, pe o stradă cochetă, numită, cum altfel decât, strada Marginei. Dincolo de strada lor e Mureşul, balastiera şi un pâlc de cocioabe. Aici îşi duc traiul o turmă de capre, porci, vaci şi chiar câţiva cai. Îi desparte de oraş doar calea ferată şi un mic dig. Nu suficient, pentru ca animalele să nu o ia de-a lungul străzilor şi să mânânce din parcurile din faţa caselor, să muşte din scoarţa copacilor, fără ca cineva să le supravegheze. Preferă orele răcoroase ale dimineţii sau cele ale serii. Nestingherite de biciul vreunui păzitor care să le ducă la locul lor, reiau acest traseu zi de zi. La fel de nonşalante ca şi stăpânii lor, doi proprietari care reduc sensul cuvintelor „spaţiul public” la libertatea de a face orice.
Ajutor de la autorităţi
Riveranii de pe strada Marginei au epuizat toate căile de comunicare pentru a scăpa de acest mic calvar de dimineaţă. Discuţii cu proprietarii, unul la o stradă distanţă şi unul chiar la un bloc din apropiere, plângeri şi sesizări pe la autorităţi. Nimic nu tulbură ritmul de viaţă al celor 40 de capre, al porcilor şi vacilor cărora le place mirosul oraşului.
„Nu este normal ca în oraş să te trezeşti dimineaţa cu capre la uşa casei, să-ţi distrugă munca. La sate primarii amendează pe cei care îşi lasă găinile prin faţa casei, aici la oraş poţi să creşti vaci, capre şi porci nestingherit şi nimeni nu îţi face nimic” – spun cu supărare în glas riveranii. Pentru ei îngrijirea spaţiului din faţa casei e datorie civică, pentru alţii e un bun de folosit, chiar şi ca loc de păscut al animalelor.
Sesizarea autorităţilor
Plângerile lor au ajuns la Poliţia locală din Arad, cea care va face şi verificările la faţa locului. Singurii însă care pot intervenii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică sau Direcţia Sanitar Veterinară care pot dispune măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei. Reprezentanţii Primăriei Arad recomandă celor care locuiesc în zonă să facă plângeri la cele două autorităţi, singurele care au reglementări în domeniu. Mai ales că locul care are rolul de adăpost al animalelor este departe de normele europene în domeniu. Şi poate aşa vor scăpa de caprele, porcii, vacile cărora le place mirosul astfaltului şi gustul florilor.
Reglementări
Ordinul 536 din 23 iunie 1997 al Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei în care în art.16 se specifică: „Adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete porcine şi 5 capete bovine) se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!