Am fost contactați pe adresa redacției Jurnal arădean/Aradon de locuitorii unui bloc din cartierul Micălaca care ne-au cerut ajutorul. Ei ne spun că au contractat două firme de dezinsecție, însă degeaba. Gândacii, care spun ei sunt foarte mari, mișună peste tot. Cel mai îngrozitor este noaptea, când aprind becul. Gândacii sunt peste tot. Pentru ei este un adevărat coșmar, trăit zi de zi. Cititorii noștri ne cer ajutorul în această problemă.
Gândacii, un adevărat coșmar
Iată ce ne spune Nădășan Teodor, în numele locatarilor din blocul 247, din Zona Mioriția, cartierul Micălaca: „Blocul nostru este plin de gândaci de luni de zile. Unii dintre gândaci sunt foarte mari. În cursul nopții, când aprindem lumina, este un adevărat coșmar și nu mai știm ce să facem, mișună peste tot. Am chemat, până acum, două firme de deratizare. Au dat cu ceva substanțe, însă degeaba. Gândacii sunt peste tot în casele noastre. Ce să mai facem și cum că nu mai putem sta în această situație?”
Cel puțin de două ori pe an
Pentru a veni în sprijinul cititorilor noștri am luat legătura cu Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad, care precizează de la început că un rol important în păstrarea în bune condiții a stării de sănătate a populației și a locuințelor din condominii îl are lupta împotriva dăunătorilor.
Dar ce presupune aceasta? Efectuarea periodică, cel puțin de două ori pe an (primăvara, toamna) a operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Dezinsecția… în toate spațiile
„Aceste operațiuni se desfășoară atât asupra părților comune ale condominiului, respectiv pivnițe, holuri, terase etc., precum și în apartamentele proprietate personală, de către o firmă de specialitate, cu personal specializat, care știe să identifice potențialele pericole, dar și riscurile de sănătate, raportat la substanțele folosite împotriva dăunătorilor”, ne explică Lupșe.
Mai mult, completează președintele ULAL Arad, conform Legii nr. 196, de organizare și funcționare a asociației de proprietari, părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune din condominiu.
Obligațiile comitetului executiv
„Comitetul executiv al asociației îşi asumă obligaţii, în numele proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari, în ceea ce priveşte administrarea condominiului, luând toate măsurile legale necesare, gestionează situaţiile excepţionale şi de criză. În scopul administrării şi întreţinerii condominiului, asociaţia de proprietari încheie contracte cu persoane juridice cu obiect de activitate protecția împotriva dăunatorilor”, încheie Dorina Lupșe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!