ARAD. „Lună de lună, pensionarii vin cu foarte multe probleme la noi. Şi nu în număr mic – spune Lidia Dan, preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Arad. În fiecare lună, avem 500-650 de cazuri cărora le acordăm împrumuturi în bani. Începând din aprilie, am dat tot peste un milion de lei în fiecare lună. Împrumuturile acordate pe perioada verii au fost solicitate, în principal, pentru lucrări de reparaţii sau construcţii. Dar trist este că mulţi dintre bani sunt solicitaţi pentru operaţii de cataractă sau de cristalin, care costă între 2.200 şi 2.500 de lei numai pentru un ochi. Şi, din pensiile lor de 500-600 de lei, e mult prea greu să facă faţă unor astfel de intervenţii. La sfârşitul verii-începutul toamnei, au fost multe solicitări pentru aprovizionarea cu legume, fructe pentru iarnă. Apoi… să nu vorbim de plata impozitelor, căci e ultimul trimestru din an. Avem, de asemenea, solicitări pentru nepoţii care sunt la facultate, dar şi pentru copiii care nu lucrează sau sunt în şomaj ori pentru o rudă cu pensie mică şi care se confruntă cu probleme de sănătate.”
Condiţii de împrumut
Media împrumuturilor solicitate de membrii CARP se situează între 1.500 şi 2.000 de lei. Dar e trist că nici nu reuşesc să-şi termine ratele la împrumut, că solicită deja altul. Practic, trăiesc de la un împrumut la altul.
În funcţie de fiecare caz în parte, împrumuturile acordate de CARP se întind pe 10-12 luni. Rata nu are voie să depăşească jumătate din pensie. În cazul în care solicitanţii au pensii mici, trebuie să aducă unul sau doi giranţi (fie soţ, prieten sau vecin). Pentru împrumuturile de până la 1.000 de lei, se aplică o dobândă de 12%, pentru sumele mai mari de 1.000 de lei – 14%. Dar, din aceste dobânzi, CARP virează în fiecare lună 3% comision către Casa de Pensii pentru operaţiunea de reţinere a ratei din pensie.
Alte ajutoare
În afară de împrumuturi, mulţi pensionari cu pensii mici solicită CARP ajutoare nerambursabile, a cărora valoare variază între 20 şi 1.500 de lei. Cele mai multe ajutoare acordate sunt de 20 de lei, iar atunci când situaţia o impune, se dau şi 40-50 de lei. Chiar dacă sunt sume mici, banii sunt extrem de importanţi pentru pensionarii care de-abia reuşesc să supravieţuiască.
„Dacă se duc în staţiune, le dăm cotă parte din bilet; până la 1.000 de membri beneficiază în fiecare an de acest ajutor care se ridică la 60 de lei. Pentru operaţiile de cristalin acordăm până la 200 de lei. De asemenea, dăm 80 de lei pentru lucrările de protezare dentară, dar şi pentru ochelari. Pentru cei care mănâncă la cantina noastră, subvenţionăm 2 lei fiecare masă şi ei mai plătesc 6 lei. Cei care merg la Băile Termale, plătesc jumătate din bilet, adică 3 lei, şi beneficiază de apa termală şi saună” – detaliază Lidia Dan.
Preşedinta CARP Arad dezvăluie modul în care înţelege să se pună în slujba membrilor organizaţiei: „Încercăm să menţinem ceea ce s-a clădit ani de zile şi, cât de cât, să întindem, dacă nu o mână, măcar un deget pentru cei care vin să ne ceară ajutor. Pentru că sunt oameni simpli, oameni modeşti, care vin la noi şi-şi deschid sufletul… apoi pleacă mulţumiţi că au reuşit să-şi rezolve problema.”
Despre CARP
CARP are în jur de 18.000 de membri în judeţul Arad, marea majoritate în municipiu. Dar organizaţia are reprezentanţi şi în Pâncota, Şiria, Curtici, Mîsca, Vladimirescu, Covăsânţ, Păuliş, Felnac şi, mai nou, în Gurahonţ. Fiecare membru trebuie să plătească o cotizaţie lunară de 1% din pensie.
Lidia Dan: Încercăm să întindem, dacă nu o mână, măcar un deget pentru cei care vin să ne ceară ajutor
Citiți principiile noastre de moderare aici!