O nouă ameninţare pentru crescătorii de animale. Pesta porcină africană este departe de a fi eradicată din România, iar acum şi crescătorii de păsări intră în alertă. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au transmis alerte privind apariţia şi evoluţia unor focare de gripă aviară, tulpină înalt patogenă, pe teritoriul european şi la nivel mondial.
„Autorităţile veterinare trebuie să menţină o stare de alertă ridicată prin intensificarea măsurilor de supraveghere în vederea prevenirii introducerii influenţei aviare pe teritoriul României. Astfel Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad i-a instruit pe medicii veterinari oficiali şi cei de liberă practică cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în această boală şi continuarea asigurării unei supravegheri sanitar-veterinare continue a păsărilor domestice şi sălbatice prin recoltarea de probe pentru examen de laborator. De asemenea, au fost instruiţi şi deţinătorii de păsări din exploataţiile comerciale cu privire la înăsprirea şi respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecuritate, respectarea procedurilor de filtru sanitar-veterinar, supravegherea zilnică a efectivelor de păsări privind starea de sănătate”, a declarat dr. Viorel Agud, director DSVSA Arad.
Agud a mai atras atenţia crescătorilor de păsări că orice modificare de comportament precum şi o scădere a consumului de hrană şi apă trebuie anunţat de urgenţă la serviciile sanitare veterinare.
În ceea ce îi priveşte pe crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, „aceştia sunt înştinţaţi de către serviciile veterinare şi primării despre necesitatea de a ţine păsările închise în curţi pe cât posibil în spaţii acoperite, pentru adăpare nu se va folosi apa de suprafaţă din bălţi, lacuri sau ape curgătoare. Hrana şi apa păsărilor se va administra în spaţii închise şi acoperite, astfel încât să se împiedice contactul cu păsările sălbatice”, după cum a explicat dr. Agud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!