În fiecare dimineață, o mașină lasă pe strada Petru Maior din Bujac, un muncitor cu un furtun și o pompă. Muncitorul pune pompa în funcțiune și trage mizeria din canalizarea menajeră în cea pluvială. După câteva ore mașina revine, ia muncitorul, furtunul și pompa și pleacă. Aceasta a fost se pare, soluția celor de la Apă Canal, de a rezolva problema canalizării ineficente din Bujac. Canalizarea menajeră nu face față cantității de dejecții a arădenilor și acestea sunt mutate în canalizarea pluvială. O soluție tipic românească pentru o lucrare făcută în stil autohton.
Deranjați de miros
Cei care au descoperit soluția minune au fost locuitorii din Bujac. Și nu neapărat că au urmărit ce se întâmplă ci i-a izbit mirosul. „Nu putem să aerisim în casă. Nu putem deschide geamurile pentru că mirosul care vine din canal este insuportabil. În fiecare zi, sau chiar de două ori pe zi, aceeași poveste” ne-a declarat Eugen Pasc din cartier. Și poveste ține din luna martie. Declarația lui este suținută și de alți vecini exasperați de povestea fiecărei dimineți care ține câte două sau trei ore, în funcție de necesar.
Preluată în 2011
Consorţiul de firme care s-a ocupat de realizarea acestei lucrări de anvergură a predat canalizarea către Compania de Apă Arad (CAA) în august 2011. Atunci au fost făcute toate verificările și s-a constatat că lucrarea nu prezintă deficiență. La momentul recepției, constructorul preciza că reţeaua de canalizare pluvială poate prelua 5.000 de litri de apă pe secundă şi, în mod normal, locuitorii din Bujac nu ar trebui să se mai confrunte cu inundaţii la orice strop de ploaie. Inundațiile au fost multe de atunci și până azi dar încă nu au fost cu miros de dejecții. Dacă va mai continua procedura de golire a canalizării menajere în cea pluvială, care nu este deloc solicitată în această perioadă de secetă, inundațiile vor avea miros pestilențial. Poate atunci vor ajunge și la nasul celor care reușesc mereu să ne suprindă cu soluțiile lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!