Finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul de restaurare a Urbarialhaus – Casa Urbarială – și adaptarea ei la nevoile culturale ale comunității a fost demarat prin lansarea unei licitații pentru serviciile de elaborare a proiectului tehnic, detalii de execuție și asistență tehnică.
Situată la intersecția străzilor Muncii cu Ghioceilor, în vecinătatea Bisericii Catolice din oraș, Casa Urbarială a găzduit în ultimele decenii Biserica Ortodoxă, un cabinet medical și un mic muzeu amenajat de Primărie. Cu fonduri europene, însă, administrația locală își propune să transforme clădirea într-un centru cultural, un astfel de obiectiv neexistând în momentul de față în oraș.
Muzeu și sală de conferințe
La subsol, actualmente nefolosit, va fi amenajată o sală de repetiție pentru fanfara orașului, în timp ce la parterul clădirii urmează să fie amenajat un muzeu permanent de aproape 180 de metri pătrați, cu grupuri sanitare și un mic depozit, dar și un spațiu expozițional de 70 de metri pătrați destinat comunității rome. Etajul, folosit până acum câțiva ani de Biserica Ortodoxă, va fi și el reamenajat, urmând a găzdui o sală de conferințe, o sală destinată translatorilor, una multifuncțională sau de protocol, o sală de dans, o sală media, un atelier de creație și un atelier de restaurare a obiectelor muzeale.
146 de mii
În ceea ce privește licitația pentru serviciile de proiectare, Primăria Orașului Sântana alocă suma de 146.500 de lei, fără TVA, oferta câștigătoare urmând a fi cea care are cel mai bun raport calitate-preț. 40% din „nota finală” a ofertelor va fi reprezentat de componenta financiară, 40% de capacitatea profesională a personalului ofertantului, iar 20% de planificarea activităților și gestionarea acestora.
Istoricul clădirii
Clădirea a fost construită în urmă cu aproape 270 de ani, după planurile arhitectului Andreas Poller. Până la revoluția din 1848-1849, clădirea a fost folosită pentru perceperea și depozitarea produselor provenite din renta feudală, aceasta fiind reședința administrației domeniale. Începând cu anii 1990, o parte a acesteia a fost folosită pe post de capelă a Bisericii Ortodoxe, până în urmă cu trei ani, când s-a sfințit noua biserică din oraș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!