ARAD. Potrivit ultimei raportări întocmite de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron. Noua variantă a fost identificată în mai mult de jumătate dintre județele din România (prima cerință) – până în săptămâna 3-9 ianuarie, au fost înregistrate cazuri în 30 de județe și în municipiul București. De asemenea, cazurile au fost înregistrate în țoate regiunile țării, întrunindu-se astfel și al doilea criteriu. Al treilea criteriu prevede absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate sau a istoricului de călătorie la peste 50 la sută din cazuri. Potrivit INSP, în săptămâna analizată, cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate pentru efectuarea anchetei epidemiologice.
Aradul, oficial fără Omicron
Cinci probe recoltate de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2, internați la Spitalul Clinic Județean Arad, au fost trimise până în prezent, către Institutul Cantacuzino pentru secvențiere, dintre care două în cursul săptămânii trecute. Pacienții de la care au fost prelevate probele aveau istoric de călătorie recentă în afara țării. Cu toate acestea, rezultatele secvențierilor au infirmat supoziția medicilor, nefiind confirmată infecția cu noua variantă. Rezultatele pentru toate cele cinci persoane au confirmat, însă, infecția cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2.
203 cazuri noi
La nivel național, conform raportării Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 3-9 ianuarie, au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron. De la momentul descoperirii noii tulpini în România, au fost confirmate 295 de cazuri cu varianta Omicron dintre care 83 de cazuri au avut istoric de călătorie în UK – 32, Italia – 11, Africa de Sud – 8, Tanzania – 6, Nigeria – 5, Spania – 4, SUA – 3, Austria – 2, Bulgaria – 2, EAU – 2, Franta – 2, Belgia – 1, Cipru – 1, Mexic – 1, Olanda – 1, Portugalia – 1, RD Congo – 1. Au fost semnalate și 18 focare, toate familiale, însumând 58 de cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București – 10 și județele Cluj – 2, Iași – 2, Argeș – 1, Brașov – 1, Călărași – 1, Prahova – 1. Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie sau contact cu persoană sosită din afara României, 13 cazuri au avut legătură epidemiologică cu un caz COVID-19, în timp ce pentru 135 de cazuri nu a fost constatată nicio legătură epidemiologică menționată. 37 de persoane nu au putut fi contactate pentru ancheta epidemiologică.
Niciun deces
“Dintre cele 295 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) fuseseră vaccinate,
din care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă. Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 15-351 zile, cu o medie de 208 zile. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron”, precizează cei la INSP în analiza săptămânală.
Omicron a depășit Delta
În săptămâna 3-9 ianuarie, cu varianta Delta a SARS-CoV-2 au fost depistate 125 de cazuri, față de 203 cazuri Omicron. Proporția cazurilor confirmate cu varianta Delta, din numărul total de cazuri confirmate cu variante care produc îngrijorarea, a înregistrat o ușoară scădere în săptămâna analizată (73,7%), față de săptămâna anterioară (75,3%).
Trimite articolul
XDaca nu testam binenteles ca nu gasim
Asa e ,, Pardaliene ,, asa e ! trebuie sa te testezi ca sa stii daca esti bolnav sau nu , plm ! boala dracului , sa fii bolnav si sa nici nu stii ? 😂
-
Nu e vorba de boala in general ci de varianta in special, Pardaliene.
-
😂😂😂Pai cu ce e mai speciala aceasta varianta ? ca chiar nu inteleg !!! … ca se afirma ca e mai contagioasa ? ..OK ! insa in acelasi timp se afirma ca e mai light , atunci ma Pardaliene , unde e pericolul ? … aaaaa !!!! da , am uitat !… musai test , ca sa vezi daca esti sau nu bonav 😂
-
-
Se vede cât ești de “genial” din incapacitatea ta de a face distincție între infectare virală și boală. 🤷🏻♂️