ARAD. Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au desfășurat acțiuni de verificare cu privire la respectarea prevederilor legale de încheiere și executare a contractelor individuale de muncă, de organizare, de evidență a timpului de muncă și de odihnă a personalului angajat care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri și călători, acordarea drepturilor salariale precum și plata acestora pentru munca prestată. Acțiunea de control s-a desfășurat timp de 5 zile, în perioada 26 octombrie – 30 octombrie 2020.
În teren și la sediul firmelor
„Acțiunea, desfășurată atât în teren alături de lucrători din cadrul ISCTR cât și la sediul angajatorilor, a fost motivată în special de impactul social și consecințele care pot avea loc în cazul unui accident rutier, dat fiind activitatea intensă desfășurată de către acești conducători auto, a numărului mare de ore pe care le petrec la locul de muncă și nu în ultimul rând a stresului cu care aceștia se confruntă. S-a urmărit cu precădere identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării legislației muncii precum și a legilor speciale care reglementează transportul rutier, accentul fiind pus pe respectarea perioadelor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă, evidențiate de către aparatele de înregistrare a activității”, au explicat reprezentanții ITM Arad.
În urma controalelor, angajatorii la care s-au constatat nereguli au primit măsuri de remediere în termen a neconformităților constatate, abaterile grave fiind însă sancționate conform legislației în vigoare.
Informarea angajatorilor
„Paralel cu activitatea de control, inspectorii de muncă au procedat și la informarea angajatorilor, îndeosebi cu privire la aplicarea corectă a legislației speciale în domeniu, fiind oferite soluții la problemele prezentate de către aceștia. Subliniem și pe această cale, că respectarea regulilor privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier atrage după sine o reală îmbunătățire a condițiilor sociale, a sănătății și protecției acestora și în mod direct conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere, fiind astfel înlăturate consecințele accidentelor rutiere, accidentelor de muncă, soldate de cele mai multe ori nu doar cu pagube materiile ci și cu victime”, punctează Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.
Atenție la igienizare
În cele din urmă, lucrătorilor li s-a readus în atenție obligația de a respecta dispozițiile Legii nr. 55 / 2020, importanța igienizării zilnice a spațiilor comune (săli de mese, coridoare, birouri, vestiare, grupuri sanitare), punerea la dispoziția lucrătorilor de soluții / substanțe pentru dezinfectare, atât în punctele de acces în unitate cât și la locul de muncă, păstrarea distanței reglementate precum și obligația de a purta masca de protecție, în vederea asigurării unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS – CoV – 2 și a stopării răspândirii acestuia.
Trimite articolul
Xsi amenzi nimic la domni Alexander,Filip,Sulltrans,OstTransport,Polach,Luar ?? Firmele astea nu respecta nimic din reg 561 si legea munci
-
Salut red ! Ba da, ei au luat cate o amenda de 2000-3000 ron fiecare si s-au pus la punct cu cateva detalii care le-au scapat. Acum esti fericit ?!? Cineva te-a bagat si pe tine in seama… poti sa dai din codita fericit! Si apropo … vezi-ti tu de treaba ta , si lucra in continuare cand la unul cand la altul dintre ei, pardon , fii sluga lor in continuare si taci. Frustrat ce esti … 🙂 Te pup cu respect, inspectorul I T M
-
Serios inspectore ITM da la colegi voștri Inspectori ISCRTI ați băgat așa un mic control? Așa doar să ne liniștiți pe noi Frustrați că jegosi au toți cîte o firmă de transport în spate .😎